четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Холна маса с повдигащ механизъм

 Преди година и кусур, случайно видях маса на Ozzio Design, която силно ме впечатли с функционалността си. Маса с променлива височина и разгъващ се плот, която в едното си положение изпълнява функцията на холна маса, а в другото на трапезна.
 Което изцяло съвпада с желанието ми, мебелите да са не само функционални, практични и естетично, но по възможност и с повече от едно предназначение.
 Започнах да се ровя в Интернет, търсейки начин да си я купя , но в момента, в който видях цената й мерака ми рязко се поохлади.
 "Добре де, няма начин някой у нас да не е краднал поне идеята за дизайна й" - рекох си аз и почнах да търся, някакъв приличен като идея аналог на родният пазар.
 Оказа се, че е краден не точно този модел, а един друг, който като идея на Ozzio също  не е никак зле.
 Да, ама дори и за да откраднеш нещо, пак се иска малко мисъл и малко идея, нали?
Крали са наш'те, ама са крали доста нескопосано. Наместо нещо елегантно им се е получило нещо доста ръбато и тромаво (може да ги видите в магазините на Стемар и на Лабиринт )
 -Добре де, ама как може такъв кютюк да родят родните ни мебелисти? Поне, малко от малко не се ли замислят, че покрай тая маса ще се седи и де ще си денеш краката от тия плоскости насреща? Ръбата, чепата... - седя, гледам я, ами... не ми харесва и това си е!
 Има си нещо недовършено в нея, нещо отървано, още повече пък през погледа на човек, който вече е видял оригиналната идея  и му се иска да я има пресътворена насреща си.
 Чудя се и колкото повече се чудя, толкова повече стигам до идеята, че това ще е решение само за краен случай. Не ми харесва основата й и това си е!

 Започнах да обмислям всякакви варианти, в това число и за преправянето й, докато в един момент случайно не разбрах, че "Балкан Юг" продават механизма за нея. А именно механизма е това, което позволява една идея за движение, да стане реалност.
 Отидох на място и си го купих. В сравнение с цената на завършената маса в магазина бе около половина, някъде около ... 120лв, което никак не е малко за няколко парчета желязо, пружини и два щифта. Явно китайски, защото никъде на него няма ни производител, ни номер, ни нищо, но както и да е, все пак механизъм ми трябва, ноу-хау така да се каже!

 Взех си механизма и звъннах на Павката (шурея), който работи в мебелна фирма. Таман по него време човека бе започнал да ми работи по кухнята (пак по мой си проект) , та разговора си бе съвсем навреме. Обясних му, каква ми е идеята, но подобни идеи трудно се разясняват по телефона. Но, нали вече се бях амбицирал, та стигнах и до там, да си сваля програма за проектиране на мебели, да си направя нещо като проект, та да онагледя идеята си. (Какъв зор видях, докато "проектирам" това , не е истина направо, но както и да е - разбра ме човека).
 Целия проблем си идва от това, че механизма си изисква едно минимално пространство за монтаж, та каквото и да правиш по проекта, трябва да се съобразиш с него.
 Да, ама... а бе нещо не се получава и не се получава долната й част. Както и да въртя плоскостите, както и да ги изрежа, в най-добрият случай става нещо като пирамида и това е.
 А точно от чепато-четвъртитият дизайн ми се щеше да избягам.
 За късмет, се сетих да попитам един друг мебелист ( фирма Bora ), който ми прави една друга маса (пак за хола) дали не може да помогне с идея за крачета. Обясних, че търся въздух под масата, че търся елегантност, както и съвместимост по идея с другата маса, за да не се бият поможду си двата дизайна един до друг. Разгеле, справи се човека, при това се справи много добре.
 В крайна сметка се получи именно масата, която ми бе нужна.
 Маса с променлива височина.


Маса, в един момент холна, а в следващият трапезна.


 Която, честно казано ми харесва дори повече, от тази на Ozzio Design, в която вече виждам нещо тромаво и нещо недовършено.
 Какво да се прави, та нали човек като си измайстори нещо, още повече след толкова много усилия да си го докара по негов си вкус и идея трябва да си го и хареса?!!