четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Холна маса с повдигащ механизъм

 Преди година и кусур, случайно видях маса на Ozzio Design, която силно ме впечатли с функционалността си. Маса с променлива височина и разгъващ се плот, която в едното си положение изпълнява функцията на холна маса, а в другото на трапезна.
 Което изцяло съвпада с желанието ми, мебелите да са не само функционални, практични и естетично, но по възможност и с повече от едно предназначение.
 Започнах да се ровя в Интернет, търсейки начин да си я купя , но в момента, в който видях цената й мерака ми рязко се поохлади.
 "Добре де, няма начин някой у нас да не е краднал поне идеята за дизайна й" - рекох си аз и почнах да търся, някакъв приличен като идея аналог на родният пазар.
 Оказа се, че е краден не точно този модел, а един друг, който като идея на Ozzio също  не е никак зле.
 Да, ама дори и за да откраднеш нещо, пак се иска малко мисъл и малко идея, нали?
Крали са наш'те, ама са крали доста нескопосано. Наместо нещо елегантно им се е получило нещо доста ръбато и тромаво (може да ги видите в магазините на Стемар и на Лабиринт )
 -Добре де, ама как може такъв кютюк да родят родните ни мебелисти? Поне, малко от малко не се ли замислят, че покрай тая маса ще се седи и де ще си денеш краката от тия плоскости насреща? Ръбата, чепата... - седя, гледам я, ами... не ми харесва и това си е!
 Има си нещо недовършено в нея, нещо отървано, още повече пък през погледа на човек, който вече е видял оригиналната идея  и му се иска да я има пресътворена насреща си.
 Чудя се и колкото повече се чудя, толкова повече стигам до идеята, че това ще е решение само за краен случай. Не ми харесва основата й и това си е!

 Започнах да обмислям всякакви варианти, в това число и за преправянето й, докато в един момент случайно не разбрах, че "Балкан Юг" продават механизма за нея. А именно механизма е това, което позволява една идея за движение, да стане реалност.
 Отидох на място и си го купих. В сравнение с цената на завършената маса в магазина бе около половина, някъде около ... 120лв, което никак не е малко за няколко парчета желязо, пружини и два щифта. Явно китайски, защото никъде на него няма ни производител, ни номер, ни нищо, но както и да е, все пак механизъм ми трябва, ноу-хау така да се каже!

 Взех си механизма и звъннах на Павката (шурея), който работи в мебелна фирма. Таман по него време човека бе започнал да ми работи по кухнята (пак по мой си проект) , та разговора си бе съвсем навреме. Обясних му, каква ми е идеята, но подобни идеи трудно се разясняват по телефона. Но, нали вече се бях амбицирал, та стигнах и до там, да си сваля програма за проектиране на мебели, да си направя нещо като проект, та да онагледя идеята си. (Какъв зор видях, докато "проектирам" това , не е истина направо, но както и да е - разбра ме човека).
 Целия проблем си идва от това, че механизма си изисква едно минимално пространство за монтаж, та каквото и да правиш по проекта, трябва да се съобразиш с него.
 Да, ама... а бе нещо не се получава и не се получава долната й част. Както и да въртя плоскостите, както и да ги изрежа, в най-добрият случай става нещо като пирамида и това е.
 А точно от чепато-четвъртитият дизайн ми се щеше да избягам.
 За късмет, се сетих да попитам един друг мебелист ( фирма Bora ), който ми прави една друга маса (пак за хола) дали не може да помогне с идея за крачета. Обясних, че търся въздух под масата, че търся елегантност, както и съвместимост по идея с другата маса, за да не се бият поможду си двата дизайна един до друг. Разгеле, справи се човека, при това се справи много добре.
 В крайна сметка се получи именно масата, която ми бе нужна.
 Маса с променлива височина.


Маса, в един момент холна, а в следващият трапезна.


 Която, честно казано ми харесва дори повече, от тази на Ozzio Design, в която вече виждам нещо тромаво и нещо недовършено.
 Какво да се прави, та нали човек като си измайстори нещо, още повече след толкова много усилия да си го докара по негов си вкус и идея трябва да си го и хареса?!!

8 коментара:

 1. Страхотна е! Благодаря за описанието, ще последвам примера ти.
  Даниела

  ОтговорИзтриване
 2. Определено е много удобна за ползване. Плота е с размери 90/90 в сгънато състояние и спрямо свободният обем на хола стои много добре като холна маса. В ниска позиция е изравнена с ръба на диванчето зад нея, а във висока е съобразена със столовете за хранене, така че от който й край да седнеш, все да ти е удобна. В разгънато състояние плота й е 180/90 см, което позволява 8 човека комфортно да се хранят на нея.

  Винаги съм търсил многофункционалността в мебелировката, така че да не ми затваря излишно свободното пространство. Мислех си и за колелца под крачетата й, но това определено би я направило в известна степен нестабилна в разпънато състояние.
  Поставянето на допълнителните крачета по посока на диагоналите й, допълнително я стабилизира и определено е много устойчива и стабилна, в ролята си на трапезна маса.

  Радвам се, че съм ти бил полезен.

  :)

  ОтговорИзтриване
 3. А къде мога да си я поръчам?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Оригинала на Ozzio Design през представителя им в България.
   За останалото, по-горе съм обяснил.
   Грубият вариант в магазините, а по-изчистения на почина "Направи си сам".

   Изтриване
 4. Масата е много елегантна. Холът ми е 14 кв.м и една такава масичка, би била добро решение. Иска ми се, обаче двата плота да са по-дебели. Не знам дали това ще окаже влияние на стабилността й.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дебелината на плота няма да окаже съществено значение, все пак центъра на тежестта се запазва същият.

   Изтриване
 5. Здравейте, страхотна статия! Интересува ме механизма, който сте си купили от Балкан Юг. Можете ли да дадете модел или линк в сайта им?

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За съжаление не си пазя линковете. Преинсталирах старият си лаптоп преди доста време.

   Изтриване

Вашият коментар