сряда, 20 август 2008 г.

Защо не искам да съм европеец ?!

Не искам да съм европеец ! Европеец звучи размито, без образ и без живец. Искам да си остана българин, защото единствено като такъв се чувствам . Защо ли? Кой е тоя луд , който отрича въжделенията на тройната коалиция, еврокомисаря Кунева и се кани да урочаса лелеяните фондове. Ами този същия който се прекланя пред1. Българския език - красив, богат и уникален. Език с древна история, с двоичен код където всички основни глаголи са дублирани на славянски и български, езика на който се пее " Хубава си моя горо", език на герои, поети и прости хорица, изразяващи се по един пленяващ архаичен начин, който те грабва и навлиза в речника ти. Език тръгнал от Памир, носещ спомена за забравените атланти. 2. Българската история - история далеч по древна от тази на Европа. Народ обогатил по пътя си всички цивилизации и народи с които е влизал в досег. Народ защитил достойно правото си на съществувание, език, писменост и вяра, съхранил се във времена, когато други народи са били претопявани и асимилирани,3. Природата и красотата на България - просто единствено тук, си в хармония със вселената. Да може да посетиш също толкова вълнуващи кътчета и из други точки на планетата, но го няма това нашепване на вятъра в листата, този уют и спокойствие, което може да ти даде родното място.4. Искренното гостоприемство - къде другаде по света домакина е готов да легне на пода заради госта си, вади най-добрата храна и пиене на масата и дори да го чака тежък ден е готов да пирува до зори, щастлив че има драг гост ?/ Ох, много са, много са нещата - и няма как да се изброят всичките .../ Пристрастен съм и съм неизличимо болен. Да, гледам на себе си като гражданин на света (май селянин съм си, ма нали така се казва), като на някакво странно същество, прашинка от вселената, но не мога да подтисна пламъка , който припламва тук.. единствено в България.И се дразня, дразня се когато някой пиратствал в северно море и кланял се на Один в землянката си, започне да ни поучава на християнски ценности, когато по неговото време ние сме спорили с папата и сме имали белокаменни палати .Отблъсква ме снобското пренебрежение на същите тези "Европейци", считащи ни за смешна и незначима държавица на Балканите, забравяйки че същата тази дребна държавица е спирала арабите и е разбивала империите на франките и на ромеите в страшни сражения, изправяйки достойно снага до тях като равноправна и силна Държава.Не искам да съм европеец, не им ламтя нито за парите, нито за комисарите, а още по-малко за тромавия им бюрократизъм който ни превзема.България ще е такава, каквато всички ние си я направим. А не те !С достойнството, с труда си , с гордоста да се считаме за българи.Защото докато го има тоя трепет в сърцето изричайки, аз съм българин - тая държава ще има бъдеще, ще има и творци на история.

2 коментара:

  1. Според мен проблемът НЕ е в тях - европейците/"Европата", проблемът си е в нас самите. Когато се научим сами себе си да уважаваме като народ и спрем да харесваме вица за Вуте, тогава и "Европата" вероятно ще погледне с друго око на нас!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изцяло си права.
    Но ще ли си имаме самоуважението, ако не знаме от къде идваме, през какво сме минали и не сме наясно накъде сме поели и какво ни предстои ?

    Обеденена Европа за момента не е едно обединение на хора и идеали, а сдружение на бюрократи и капитали :)

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар