петък, 5 ноември 2010 г.

Призрачен дом

    В югоизточната част на Република Тува, недалеч от границата с Монголия, високо в планините, на самотен остров в средата на езерото Тере-Хол се намират руините на древната уйгурска крепост Пор-Бажин, построена през VIII век пр. н. е.  Тя е един от най-загадъчните археологически обекти в света. В крепостта, учените са разкрити основите на множество сгради с неизвестна цел.
 Кой е собственика на  на проекта и неговия шеф?
 Освен това, учените  дълго не са могли да разберат, по какъв начин са успели строителите да построят подобна крепост на този малък остров. Как са могли да доставят строителните материали, къде са се намирали работилниците на майсторите и как изобщо на такава малка площ са успели да съберат стотиците работници, нужни за построяването й.
  Според легендата, веднъж близо до стените на крепоста е бликнал силен фонтан и ханът изплашен от силата на наводнението, набърже е напуснал Пор-Бажин, побягвайки със цялата си свита си в планината, за да намери безопасно убежище за себе си. 
  Водата от фонтана е продължавал да блика, докато от нея не се оформило напълно езерото Тере-Хол, обграждащо крепоста изцяло. 
  През цялото свое съществувание, езерото Тере-Хол е пресъхвало напълно на няколко пъти и вероятно в един от този периоди на засушаване е била построена и самата крепост.
 
 
 
  В крайна сметка, с течение на времето, земетресенията са разрушили напълно крепоста, следи от които са открити в почвата, показваща изместване на земните пластове. 
 
 Най-много от всичко удивило археолозите, е изключително тънкият културен пласт на селището. Няколко женски украшения и ковани изделия - това е всичко, което са "изгубили" жителите му  в продължение  на толкова много години. 
 Освен това, в околностите на крепоста е открит само един гроб, а в самата крепост нито един?!   
 Всичко това навежда на мисълта, че Пор-Бажин е бил използван основно в ролята му на лятна  резиденция за хана и свитата му от висши сановници.   
Според разказите на местните жители, в тъмните      безлунни  нощи на острова може да се  видят  духове на коне,  лудуващи сред развалините  



И ако това ви е заинтригувало, то може да прочетете и по-интересното
 тук   и тук  съответно на руски език.
 

 По материали на 
 
 
  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар