вторник, 16 ноември 2010 г.

Некролог на една държава

 България е сред държавите на Европа с най-бързо застаряващо население.
Водим и по смъртност, и по ниска продължителност на живота. На фона на застаряващата ни нация и демографският проблем, все по-тревожно контрастира нарастващата неграмотност сред населенито в следствие на печалният срив в образованието.
 Все по-малко хора ще има които да работят, с далеч по-ниско ниво на професионална пригодност в сравнение със сега. След десет-петнайсет години, когато окончателно се превърнем в гетото на Европа, в страната ни на около милион и половина работещи,( от които почти половината ще са напълно неграмотни)  ще се пада отговорноста за около 4 милиона неработещи - пенсионери, подрастващи и безработни, които те ще трябва да издържат с отчисленията си от заплатите.
 Започвате ли вече да придобивате представа, какъв мизерен живот ви очаква, ако някой ден доживеете за пенсия? Въпреки, че е далеч по-вероятно да не доживеете, вземайки в предвид, че средната продължителност на живота у нас, почти напълно вече се изравнява с възраста за пенсиониране. Така, милиони от нас, чрез смъртта си ще спомогнат бандокрацията да прикрие вече откраднатите пари от пенсионните фондове, защото просто няма да са живи да ги ползват.
 А на малкото. които имат нещастието да доживеят този миг, им предстои живот, за който никога не са и предполагали в кошмарите си.
 Не е страшно, че това ще се случи - всичко в света следва естественият ход на закона за причинно-следствената връзка. А причината да се стигне до тази катастрофа е илюзията с която живяхме повече от двадесет години, че нищо не зависи от нас, чакайки на някой друг да внесе ред.
 Никого не искам да плаша, никого не искам да убеждавам в правотата си.
 Който доживее, сам ще се убеди, прав ли съм бил или не.

23 коментара:

  1. През 2110 г., а може и по-рано, хлапетията, които ще населяват тази територия, ще четата в учебниците си по история: „по тези земи са живели траки, славяни, прабългари и българи, като последните са се задържали най-много. След като ги освободили от турско робство за 150 години те не успяли да създадат политически и икономически стабилна държава и се разпръснали по света. Днес можете да срещнете българи в покрайнините на градовете и в някои пещери по планините...“

    ОтговорИзтриване
  2. Едва ли ще са нужни цели сто години.
    До 2025-та година, работоспособното население у нас ще е под 1,5 милиона, като половината от него ще са диви и необразовани цигани. Е, нищо чудно да получим някакви пари от Европа, за да се превърнем в буфер, в нещо като гето за идващите емигранти от Северна Африка, нещо което за малко да се получи от ходенето на Първанов до Малта.

    ОтговорИзтриване
  3. хора, предлагам спешно да се вземете в ръце и да спрете да стареете :-))).

    мисля, че основната беда идва от преждевременната пенсионна реформа, която незабавно постави в доста трудно положение доста хора, които просто ще трябва да продължат да работят, за да си набавят стажа за пенсия.

    срив в образованието... през 90-те години "култа" към преуспелия як, мускулест неграмотник подведе доста хорица и минаха доста години докато се възвърне известна доза от здравомислието и желанието за придобиване на знания, а не на диплом за завършено образование - законна или напазарувана фалшива. така се оказа, че една и съща система за 5 години вместо образовани започна да бълва необразовани хора - образованието не може да се "даде".

    и така нататък, всъщност...

    ОтговорИзтриване
  4. Проблемът с образованието се корени основно в две неща.
    Първото е в липсата на добра начална подготовка в началните и средни курсове на образование, където вече принципът е да се избутат учащите до краят на учебната година, за да не се закриват паралелки и да няма нови безработни учители.
    Вторият проблем е в пълната липса на връзка с изучаването в университетите, с това, с което завършилите вече се сблъскват реално в практиката, т.е. няма връзка между теория и практическа реализация.
    Системата за образование не дава на обществото ни образовани и мислещи хора, а дебили с дипломи.

    ОтговорИзтриване
  5. Страшно отрезвяващ текст! И съвсем верен (по последни сведения, "опциите" на последните промени на закона ще ограничат някои да се пенсионират чак след 70-годишна възраст). Най-дивият и кръвожаден капитализъм от началото на 20-ти век вече настъпи в България. И макар текстът ти да е смразяващо точен - няма да провокира почти никой към реални противодействия на управленската извратеност у нас. Ние не сме французите. Даже и те "клекнаха" на Саркози, макар и временно - докато не го изхвърлят от властта при първа възможност. Ние пък, току-виж, сме оставили Борисов и за втори мандат! (Вече очаквам всичко от българското народо-население. Дори и най-откаченото!)

    ОтговорИзтриване
  6. ..стига с тия клишета за работещите , които издържат пенсионерите.Ето ви една проста сметка: сега изкат 37 год. стаж. В момента ми удържат 85 лв. ДОО, което на година прави 12х85=1020 лв. за 37 години е = 37740 лв. По новите правила ще се пенсионирам на 63 год. и при средна продължителност на живота за мъж в БГ 69 г. ще взимам пенсия 6 години.АКо тя е 350 лв. ще получа общо 25200 лв. Анадънму за ко стаа въпрос.. ;)

    ОтговорИзтриване
  7. .. изкат=искат .. сорка..

    ОтговорИзтриване
  8. Да, в момента ти удържат 85лв ДОО, но как мислиш, дали те ще останат за теб?!

    В това е основната разлика, с останалите държави.
    В нашата, парите на пенсионерите бяха похарчени и дефакто настоящите пенсии се вземат като пари от отчисленията на такива като теб и мен, които работят и си ги плащат.
    С две думи, когато дойде момента ти да вземаш от държавата ще се окаже, че тя вече няма от кой друг след теб да вземе, че да ти даде.
    И е далеч по-лесно от нейна страна да ти вдигне възраста за пенсиониране с надеждата да не доживееш да си искаш изработеното или да вземеш в крайна сметка една нищожна част от него.

    Добре е, преди да казваме колко сме добре, да видим как живеят и тези извън нашата кочинка.
    Може да научим все пак нещо полезно, а можем и да се опитаме да променим статуквото си към по-добро.
    Инак... сме обречени доживот, все да сме си в същата кочина.

    ОтговорИзтриване
  9. Станиславе, не знам от къде се взима в мене този пуст оптимизъм, но си мисля, че един ден... малко преди окончателно да умре, нацията ни ще се събуди от дълбокият си сън и летаргия.
    Ще се огледа, ще види къде е и ще изрече своето предсмъртно проклятие към всички виновни за гибелта й.

    ОтговорИзтриване
  10. .. затова се приказва за лична пенсионна сметка от години, но не го правят нащите хубави управляващи.. но мисълта ми беше да се спре с тези клишета... пенсионерите са си платили и надплатили мизерните пари които получават сега..

    ОтговорИзтриване
  11. Пенсионерите са си платили отдавна дължимото и именно нищетата на която са обречени от бандокрацията прикрила се зад управлението на държавата ме провокира за този постинг.
    А парите им бяха похарчени няколко пъти (строежа на НДК е един от тях ).
    Дефицитът в сметката на НОИ е достатъчно красноречив, за да се запита човек, краде ли се от отчисленията му за старини.
    И не е нормално, при положение, че почти целият си живот си давал под формата на преки и косвени данъци близо 70% от труда си на държавата, в един момент тя нагло да ти се изсмее в лицето с думите - Пари няма, мри!

    По тази и причина, не считам, че един ден ще мога да разчитам на държавата, така както тя днес разчита на мен. По тази и причина, пенсията съм я изключил от списъкът на възможните доходи за в бъдеще време. Приел съм, че това което давам сега, го давам за да има от какво да преживяват родителите ми, а те от своя страна са давали за техните.

    ОтговорИзтриване
  12. Малко са ви грешни сметките обаче.

    В момента ми удържат 85 лв. ДОО, което на година прави 12х85=1020 лв. за 37 години е = 37740 лв.

    Ако си мислите, че някой ви държи паричките за пенсия в бурканче, доста се лъжете. Държавата оперира с тях, те трябва да се увеличават, най-малкото от лихви, да не говорим, че за 37 години инфлацията ще ги стопи на половина ако сме на принципа да ги пришием в дюшека. Принципа е като всеки застрахователен принцип, даваш вноски, срещу които дружеството или институцията ти гарантира поетапно изплащане в момента на нужда, като разликата е, че при частните дружества можеш да прекратиш това и да си изтеглиш парите с известна загуба, а при пенсиите няма връщане назад и не е на доброволен принцип. Логиката за това е, че държавата не може да остави старците без пенсия, а няма гаранция, че те ще се погрижат сами за бъдещето си, също и в случай на инвалидност... С две думи е нормално внесените от нас пари днес да отиват за пенсиите на нашите родители, а парите на нашите деца за нашите пенсии и макар всичко да прилича на една пирамида, която ще се пропука предвид застаряващото население, въпросът може да се реши лесно с отварянето на границите за емигранти, привличането на инвеститори, увеличаването на БВП, въобще с добра политика, при това само за няколко годинки...

    ОтговорИзтриване
  13. Да, отварянето на границите за имигранти е решение, но само за държави с действаща икономика и с висок стандарт на живот, който да привлече по-добри специалисти от други държави. По този начин се подпомага икономиката на самата държава - за пример Канада.

    Но, кои ще дойдат в България - страната с най-нисък жизнен стандарт в Европа? И какво ще правим с тях, като дойдат?!
    Ще генерират ли те някакъв полезен продукт или просто ще ни ползват само в ролята на трамплин към белият свят?

    ОтговорИзтриване
  14. не са ни грешни сметките .. ти го каза, че е пирамида.. никой не казва , че парите трябва да са замразени в личната сметка .. нека се оперира с тях.. и част от дивидента да се добавя към сметката, а останалото да е печалба на фонда или каквото е там.. ти да не си Дянков бре .. кат него ги приказваш.. ;) накрая.. и от де ще я вземеш тази добра политика .. с тия калпави политици..

    ОтговорИзтриване
  15. Странно,че говориш за "нарастващата неграмотност сред населението",а статията ти е пълна с грешки.

    ОтговорИзтриване
  16. И твоята реплика е с такива, което подкрепя правотата на твърдението ми. :)

    ОтговорИзтриване
  17. А на някой да му минава през ума че срива в образованието е неофициална държавна политика? И защо да не е така ? На държавата и трябват Х-количество образовани и квалифицирани кадри, и толкова! За повече няма работа! През последните 20г. се създаде традиция на принципа: сина на юриста -става юрист, детето на митничаря - митничар, детето на полицая - полицай, ако майката работи в НАП, общината, министерство - 90% от децата им учат за длъжността на родителя и после ги "нареждат" на топлото местенце. Някой от четящите опитвал ли е да подаде документи в митниците, кат, летището, външно министерство и т.н.??? Пробвайте и ще разберете за какво става въпрос! Така че за 85-90% от нужните бъдещи служители и специалисти, будни родители - с цената на всичко са се погрижили да образоват чедата си и да предадат позицията по наследство! А другите ? Ами да се оправят, ако успеят да се изучат ще заемат 5-10% от "свободните" длъжности, ако не или ще работят на по-ниско ниво или ще бягат в чужбина! Тези без образование ще заемат мястото си някаде в сегмента 357лв заплата и няма да се отварят, или да бягат в чужбина, защото на въпроса за заплатата - винаги ще получават контравъпроса : ти с какво образование беше и за какво точно се бориш? Просто и ясно, държавата прехвърля ангажимента за образование на по-будните родители, останалите се ангажира да ги научи да пишат и четати малко да смятат и това е. Резултат: Няма да изтичат хора от страната, по-лесно ще се управляват, с минимални инвестиции от държавата в образование... Сметката е добра!

    ОтговорИзтриване
  18. не са ни грешни сметките .. ти го каза, че е пирамида..

    Е, тази пирамида не предвижда отрицателен прираст на населението, нито миграцията на младите по чужбините :))))... Принципно погледнато, когато има причини за ниска раждаемост и миграция, има понижаване на смъртността във възрастта, тъй че няма да има много столетници в бъдеще :)))... В момента критичната възраст е 60 години, макар инсулти и инфаркти да събарят и далеч по-млади, тъй че ще има пари за пенсии за тези които доживеят :(((...

    ОтговорИзтриване
  19. Към 17 - има логика в това което казваш. Неведнъж съм се замислял над въпроса - Кой печели от подобен развой на събитията? - когато искам да видя ръката зад кулисите.
    В случая, печелят всички освен нас.
    Печелят политиците - наивен и послушен електорат.
    Печелят "инвеститорите" - наместо да изнасят нискоефективните, зле платени производства чак в Китай - защо не тук?
    Печелят глупаците - на фона на идиотията заливаща страната ни посредственият ще е цар - Слави Трифонов например.
    Печелят много, но... в крайна сметка ще загубим всички ние, които се зовем българи и помним от къде сме тръгнали и през какво сме минали като народ.

    ОтговорИзтриване
  20. Аз съм пробвал да започна работа на летището. Като обикновен товаро-разтоварач (имам нужната квалификация, а имам и препоръки от предишни работи). Не става! Има там една Фердинандова (директор-личен състав), която въобще не се вълнуваше от квалификацията и от препоръките ми. Просто ме изгони (а от познат на летището научих, че точно тогава набирали допълнителни хора)! Всички ми казваха, че без дебела връзка и/или пък без 7000 лева - шансовете ми да ме одобрят за работа на летището са нулеви.

    ОтговорИзтриване
  21. И пак по темата:

    Критичен спад на заетостта в България. Картината, която се очертава на базата на последните статистически данни за 2010 е сериозна. Българският пазар на труда загуби в последните две години почти 250 хил. работни места само в частния сектор - повече от една осма. Общественният сектор пострада също сериозно. В момента в него работят 576695 българи, докато през 2007 г. броят им бе 661101 души – спад от 13 процента. Ситуация бе критична още в началото на тази година. Някои браншове функционират само благодарение на държавните помощи – като БДЖ, тютюневата индустрия и селското стопанство. Повече от 72% от безработните са без квалификация и около 70% дори без основно образование. Образователната система, в това число и университите не предоставят необходимите знания и умения, изисквани от трудовия пазар. Около 20% от чиновниците не са в състояние да намерят нова работа в случай на съкращения. http://blog.balkaninvest.eu/wp-content/uploads/2010/11/Arbeitsmarkt-Bulgarien-2010.jpg

    ОтговорИзтриване
  22. Станиславе, ти направо си искал да те приемат в Мафията без гръб и препоръки! :)))

    Най-яките кражби ги правеха именно в това звено на летището - на ден изчезваха стоки до 50'000$ от самолетите, които се обявяваха от летище-карго като ненатоварени на самолета, а парите от продажбите на откраднатото се разпределяха между служба РОС, хамалите и дежурните митнически инспектори, подписали протоколите за липсваща в полета стока.

    ОтговорИзтриване
  23. Защо си мислите, че целият този апокалипсис е дело само на нашата бандокрация? Нещата са май дирижирани отвън от някои, които искат да поизчистят територията от българи. Бандокрацията ни само е проводник и се възползва от това за собствена облага. Мисля, че започва да тече сблъсък между еврейски и турски интереси. Или първите ще се наложат, или двете страни някак си ще се разберат помежду си. За сметка на глупавото природонаселение, което за последните двадесетина години налапа всички възможни въдици, които му бяха спуснати.

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар