четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Кекс с ябълки, червени боровинки и стафиди

 Ако някой ми бе предсказал преди време, че ще започна да правя толкова хубав кекс, нямаше да му повярвам. Рецептата си е напълно традиционна, но леко ашладисана от моя страна - просто обичам да е свеж, ароматен и сладък. А така, както го правя, той става точно такъв!
Няма нищо сложно, прави се бързо, лесно и просто, стига да следвате златното сечение 1:2:3

Една част олио.
Две части захар.
Три части брашно.

Започваме с яйцата. Според големината им те могат да варират, но аз самият се убедих, че колкото повече - толкова по-добре. В случая слагам поне 5 едри яйца, които разбивам много добре, като добавям постепенно :
- Ванилия
- Есенция ( лимон или ром, а може даже и добър коняк! )
- Бакпулвер ( препоръчвам този на "Йоткер", нашенският ми е носил повече разочарования, отколкото успехи.
Постепенно се добавя захарта, която добре трябва да се разтвори, доколкото е възможно, а редом с брашното се долива и олиото, за да се получи една плътна смес, с консистенция близка до тази на еклеров пълнеж.

 Междувременно, за да не ви доскучее, хващате 2-3 ябълки и ги обелвате. ( Най-добре се получава с дивачките, ония малки, дребни ароматни селски ябълки, но и другите стават стига да не са прекалено воднисти ) Нарязва се една ябълка на 8 резена, а после всеки един резен се нярязва напречно на няколко парчета. Парченцата ябълка се поръсват с канела.

 Отделно, снабдяваме се и със стафиди. Най-добрите резултати съм получавал със светлите стафиди, имат по-сладък вкус и лек приятен аромат.
 Също така, ако ви попаднат пред очите канадски червени боровинки, не пропускайте да вземете и от тях за кекса - ефекта им е просто поразителен. Придават един леко кисел привкус, който дава лекота, свежест и един по-богат краен вкус.

 Така, дотук сме забъркали сместа, намерили сме си подходяща тавичка за кекс и...
естествено си я омасляваме с малко разтопено масълце, така че той да покрие цялата й работна повърхност, след което с малко брашно я поръсваме, за да не залепва кекса при печене във формата му.

 Изливаме малко от сместа, поръсваме с ябълки, орехи, стафиди, боровинки и така повтаряме докато слоевете станат поне 2-3 и смеската ни се изчерпи.

 Слага се в предварително затоплена фурна на 150'С и се пече около... 40 минути на слаб и спокоен огън, за да може хем да се изпече добре, ама и хем да не загори.

 Пробвайте!

 С поздрав най-сърдечен.... отивам да си отрежа още едно парче.

неделя, 5 февруари 2012 г.

Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее.

" ...тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. И когато едната дойде и каже – аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже – чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна. Тогава ще видите, че ще стане и модерно, и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението”.



 Не е страшно това, че Премиерът ни е невероятно тъп, страшното е в това, че е избран по демократичен път от още по-тъпи от него хора, които явно са мнозинство в държавата ни. 

 Ето, това вече е страшно!