понеделник, 30 ноември 2009 г.

Оригването на овцете засилва глобалното затопляне

dnes.dir.bg - Оригването на овцете засилва глобалното затопляне

Австралийски учени ще отглеждат овце, които се оригват по-малко. Причината е, че 10% от емисиите на парникови газове в Австралия идват от метан, произведени от овце и говеда, съобщава испанският сайт minutodigital.
По този начин учените обясняват проблема с производството на CO2. По-конкретно, Би Би Си съобщи, че оригването на добитъка е "сериозен проблем" в борбата с изменението на климата, тъй като метанът, който отделят, е един от основните газове, причиняващи глобалното затопляне.
В Австралия има около 80 милиона овце и учените смятат, че намаляването на метана, който животните произвеждат като се оригват, може да окаже значително влияние върху глобалното затопляне.
Това не е първият път, когато научната общност показва стремежа си за намаляване на емисиите на метан при едрия рогат добитък. Изследователи в Канада вече са правили опити с крави.

2 коментара:

  1. А като пръдне слона в Софийската зологическа градина, джамовете в Обеля-2 падат...
    Само един Дянков-юнак им трябва на австралийските учени! Да видиш как няма да се занимават с глупости, а с извънземни :)
    Добре, че кучетата и котките - засега, са само носители на невинната тения, но и за тях ще измислят нещо. Тогава да му мислим!
    Апропо, кучетата трябва да се регистрират в общината, за котките това не се отнася. Защо?! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Котките са свободовлюбиви твари, неизпитващи сериозна потребност от обвързване, с каквито и да е правила, качество за което на моменти се улавям, че им завиждам. :)

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар