петък, 3 декември 2010 г.

Закриха Wikileaks

 Сайтът променил света, вече не съществува.
Закрит е от тези, които ни учат на демокрация, от най-тоталитарният режим света, в една изцяло полицейска държава, където отдавна няма свобода на словото, конституцията вдъхновила света е суспендирана под натиска на банковото и оръжейното лоби.
 Страна с десетилетия изнасяла тероризъм зад границите си, сменяла насилствено демократично избрани правителства, водила войни за чужди енергийни ресурси, налагала нагло своята култура на бездуховност и нехуманност над останалата част от света.
 Точно това, бе изобличено чрез документите публикувани в сайта на Wikileaks, показващи нагледно, че в САЩ демокрация отдавна няма ( може би от времето на Рузвелт ) , а наместо нея властват банките, едрите индустриалци и международни корпорации избиращи си президент по вкуса им.
 Много може да се каже в тая посока...
 Но, важното, това което ще остане в умовете на хиляди е идеята.
 Идеята, че истината не трябва да е скрита!
 Че трябва да знаем, какво се случва след като дадем на избори гласът си и делегираме другиму правото си на власт, както правим на избори. Че имаме правото да искаме отчет за свършеното, за стореното, за действията и бездействията на тези, които сме избрали да управляват държавите ни.
 Защото, както можем да ги качим на власт, така можем и да ги свалим - историята помни немалко случаи, в които това се е случвало.
 Ще се случи и сега.
 Защото може да спреш един сайт, чрез натиск над доставчика му.
 Може да скалъпиш обвинения и да проведеш показен процес срещу създателят му.
 Може да го убиеш дори.
 Но не можеш да убиеш идеята за свобода над информацията за това, какво се случва зад кулисите, която се разпространява като всеобщ пожар чрез силата на Интернет.

 Докато ние сме будни.
 Докато са будни тези след нас.


4 коментара:

  1. Тц-тц! Диктаторите от световното управление ("демократичните" официални власти на всички държави по света) значи все пак успяха! Очаквах да не прибързват чак толкова. Да оставят очернящата кампания срещу сайта да се "повърти" още малко и чак тогава "Уикилийкс" да бъде ударен. Хм! Ще видим, дали Асанж и партньорите му ще се дадат толкова лесно. Самия Асанж няма какво да губи. Обратното! Издирван е от ФБР и само масирано негово присъствие в глобалното публично пространство му предоставя някакви шансове да не злоупотребят с него овластените.

    ОтговорИзтриване
  2. Колегата ни slavuncho е намерил новия адрес на WikiLeaks: http://213.251.145.96/

    ОтговорИзтриване
  3. Една новина от тия дни ме обнадежди и това е новината за събраните пари от немска фондация, за подпомагане на работещите за да го има този сайт!
    Дали напук на американската империалистическа политика, дали поради будна гражданска съвест, но тези хора стоящи зад тази неизвестна ми фондация ме накараха да се запитам, какъв би бил света, ако нямаше хора като тях?
    Ако всички само гледаха сеир в очакване на нещо скандално и пикантно да се случи?

    ОтговорИзтриване
  4. И още нещо, почти комично - групата на WikiLeaks във Фейсбук към момента надхвърля 508 398 души сплотени около каузата за свобода на словото и за правото на обективна информираност.

    http://www.facebook.com/wikileaks?v=wall

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар