четвъртък, 3 февруари 2011 г.

И що така?

 Нещо много интересно ми направи впечатление, докато проследявах вълната от "нежни" революции в Северна Африка - линията на бедноста в разбунтувалите се срещу управниците си държави. ( Ако толкова държите да я видите влезте в сайта на BBC, ако ви мързи - чакайте да ви я кача таблицата! )
 В Тунис, първата държава от която тръгна искрата на общественото недоволство, разпространило се като пожар из арабският свят, под линията на бедността са по-малко от 10% от населението. Основната причина за сваляне на деспота не бяха исканията за кой знае какви права и свободи, а за работа и хляб! Почти същите са в Египет, Йемен, Сирия и в останалите страни от региона.
 Странното е, че у нас, под линия на бедноста е близо една четвърт от населението ни ( над милион и половина ) , а никой не се бунтува?
 Никой не си и помисля да сваля власта, която ще го умори от глад и нищета?
 Никой не излиза на протест?
 Никой не иска промяна?
 Това странно поведение на хората измиращи в страната ни в мизерия и глад, меко казано ме учудва? Уж арабите бяха ленива и инертна пасмина, а всички те излязоха на бунт?
 Ние, дето сме уж богоизбран народ и будителите на човечеството във вселенски мащаб кротко си чакаме да мрем, доволни от управниците си?
 И що така?
 Увредили сме се непоправимо като нация ли?






Близък изток социални показатели :


Алжир

Страна популация в милиони - 34.5

Средната възраст  - 27.1

безработни (%) - 9.9

под линията на бедност (%) - 23

Интернет потребители (м)-  4.7


Египет

Страна популация в милиони - 80.5

Средната възраст  -24

безработни (%) - 9.6

под линията на бедност (%) - 20

Интернет потребители (м) - 20


Йордания

Страна популация в милиони - 6.4

Средната възраст - 21.8

безработни (%) 13.4

под линията на бедност (%) 14.2

Интернет потребители (м) -1.6


Ливан

Страна популация в милиони - 4.09

Средната възраст - 29.4

безработни (%) НС /няма данни /

под линията на бедност (%) 28

Интернет потребители (м) -1


Либия

Страна популация в милиони - 6.4

Средната възраст - 24.2

безработни (%) - 30

под линията на бедност (%) - 33

Интернет потребители (м) -0.35


Мароко

Страна популация в милиони - 31.6

Средната възраст - 26.5

безработни (%) - 9.8

под линията на бедност (%) - 15

Интернет потребители (м) -13.2


Саудитска Арабия

Страна популация в милиони - 25.7

Средната възраст - 24.9

безработни (%)  - 10.8

под линията на бедност (%) НС

Интернет потребители (м) -9.6


Сирия

Страна популация в милиони - 22.1

Средната възраст - 21.5

безработни (%) 8.3

под линията на бедност (%) 11.9

Интернет потребители (м) -4.4


Тунис

Страна популация в милиони - 10.5

Средната възраст - 29.7

безработни (%) 14


под линията на бедност (%) 3.8

Интернет потребители (м) -3.5


Ивицата Газа

Страна популация в милиони - 2.5

Средната възраст - 20.9

безработни (%) 16.5

под линията на бедност (%) 46

Интернет потребители (м) -1.3


Йемен

Страна популация в милиони - 23.4

Средната възраст - 17.89

безработни (%) - 35

под линията на бедност (%) 45.2

Интернет потребители (м) -2.2

6 коментара:

  1. Ами защото покрай Африка може да бъде засегнато трасе за западна Европа , а то е независимо като проект.Или целта е да се преплитат и да се получи ЕС с арабски привкус.Щото иначе отива цялата ....

    ОтговорИзтриване
  2. Ами преди '97-а година, живеех в студентско общежитие и често ни вдигаха наема с 6 месеца назад да речем, и други гаври си правеха. Аз опитах да извикам телевизионен екип, но никой не пожела да ме подкрепи, да се яви с мене пред камерата за потвърждение, така че работата не се получи.
    Когато споменавах за протест, за телевизия и т.н. хората изведнъж придобиваха едни овчи изражения, не можеха да извадят смислен аргумент, защо не искат, но така и не се навиха да си търсят правата.
    Тогава един комшия - сърбин ми каза "много кротък народ сте това българите". Човекът искаше друго да каже, но се изрази дипломатично.

    Трябваше да ни докарат до абсолютна мизерия 97-а, за да се поразмърдаме.
    Но управляващите няма да направят повече тая грешка - ще ни държат на ръба но няма да го преминат, а ние ще си блеем кротко.

    ОтговорИзтриване
  3. Все още не мога да открия за себе си каква е точната причина за това масово безхаберие при нас като нация?
    Има хиляди начини по които да се разделим, а няма ни един, по който да се обеденим? Какво? крайна мизерия, война, какво точно трябва да стане, за да се премине от индивидулано оцеляване към групово? - това е въпросът, на който се опитвам да открия отговора за себе си.

    Още един интересен фактор - Средната възраст. Измерената у нас за 2009-та е 41.8 години, може би това също си оказва влияние върху инертността в реакцията ни спрямо случващото се. Времето ни за промяна май ще се окаже безвъзвратно изтървано преди 20 години, а сега просто ще си плащаме с лихвите за безхаберието и страха.

    ОтговорИзтриване
  4. :) И на мен ми направи впечатление средната възраст...
    У нас не е чак толкова висока, но спомни си байтошовото време. Вземаш 150 лв. заплата, крадеш за 200 и горе-долу се живееше. Сега, ако не си циганин или от „елита“ краденето е трудна работа, но пък със зъби и нокти пазим мизерната си работа, щото иначе...
    Има и нещо друго. Външният фактор :) Той сега действа в онзи регион - пренареждат фигурите... И у нас през 1989 и 1997-ма не беше по-лошо от сега, но „някой“ искаше така да стане и ето ти „кръгла маса“, студенти... После Иван Костов начело на тълпата, пак студенти... Очевидно статуквото тук и сега задоволява и американците, и руснаците. Остава ни да чакаме китайците да станат световен лидер. Може би тогава нещичко ще мръдне :)))

    ОтговорИзтриване
  5. От цяла Източна Европа, реално са правили опити за демократизация и промяна на статуквото само три държави и те са Унгария, Чехословакия и Полша. Първите два опита бяха потушени по военен път от силите на Варшавският договор, а третият индиректно доведе до рухването на Берлинската стена.

    У нас, за съжаление ... от Априлското въстание насам е нямало ни един опит да се промени статуквото със собствени сили. Дори и тогава, тези които са искали да променят съдбините народни са били отхвърляни от по-голямата част от народа като буйни глави, демек луди хора.
    Сега е почти същото с малката разлика, че бойните глави избягаха извън пределите на страната ни. Тук останаха уравновесените, примирените, безволевите и апатичните към случващото се - идеалната основа на която може да вирее тиранията. И тя си вирее добре, щом имаме мутра за Премиер и се гордеем с този смешен факт :)

    ОтговорИзтриване
  6. за сравнение трябваше и България да я има

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар