вторник, 8 февруари 2011 г.

Просто една идея

 От доста време ми се върти една идея в главата. Става въпрос за нещо наглед простичко, за специализирана в дела срещу монополистите адвокатска кантора.

 В общи линии идеята е следната:
Създава се фирма, чиято основна дейност ще е в сферата на правните услуги за тези, които не могат да си ги позволят по чисто финансови съображения. Имаме да речем надписана сметка за ток, за вода, за парно или за някоя от услугите, които са чисто монополни в момента.
 Примерно, в момента мой колега е платил близо 1400 лева надписана сметка за ток, просто защото е бил грубо рекетиран от монополиста с думите - Ти плати сега, нищо че грешката е наша, а ние за в бъдеще ще ти приспадаме от тая сума. Човека е платил, защото първо не знае какви са му правата, второ не знае дали изобщо има някой в тая държава, който да ги защити и трето не на последно място е с малко дете, заради което не може да си позволи едно спиране на тока. В случая имаме една гавра от страна на монополист на пазара с потребителя на "услугата". гавра, която не се случва за първи път - примери подобни стотици, ако не и хиляди в последната година.
 Идеята ми е, именно тук да бъде пазарната ниша на тази фирма. Да се свързва с хора в подобно положение и да поема тяхната защита в съда.
 Да, но след като услугата ще е безплатна, с какво ще се издържа тази фирма, е логичният ви въпрос, нали?
 Ами.. не вярвам това да е проблем, при условие, че адвокатите и вещите лица работещи в нея съумяват да спечелят делата. Оттам ще са хонорарите им, както и от процента на спечелената в делото сума от монополиста.
 Бой до дупка им трябва на подобни гадини, ако искаме да си оправим държавата.
 И оправянето няма да започне с политически програми и обещания по митингите, а от неща простички като идеята ми.
 Специализирани звена за борба със злоупотребите чрез монополно положение на пазара на търтеи от които цялото ни общество страда. И не можем да живеем с мисълта, че това някой ден няма да се случи и на нас. Дори и сега в закона е предвидена възможноста да се завеждат колективни дела, с мотива че така разходите по едно дело ще падат пропорционално на броя на ищците в него.
 И има с кого да се бори човек, има хляб за подобни фирми.
 Надписани сметки. Грубо отношение и безхаберие от страна на държавни служители. Безогледен рекет от страна на монополисти. Щетите са много. И морални, и финансови... но най-страшните щети са тези, каращи ни да се примирим със случващото, чувствайки се обречени и беззащитни.
 Именно затова ми се иска да има подобни адвокатски кантори, фирми - наречете си ги както искате.
 Защото, докато ние не си потърсим правата, никой друг няма да го стори наместо нас.

 Че, така - това е идеята, която ми се върти от доста време в главата.
 Просто съм забелязал, че най-добрият начин да се справиш с нечие безхаберие и глупост е като го накараш да си заплати солено за нея.

 Не е ли така?

3 коментара:

  1. Идеята е хубава и изпълнима. Чак фирма или кантора едва ли ще е възможно, а и няма смисъл, според мен. Възможно е адвокати, ангажиращи само своето име, да поемат такива дела. Въпрос на разбиране от тяхна страна. Не всичко е пари...

    ОтговорИзтриване
  2. Мисълта ми е, че колкото по-тясно специализирани са в подобен род дела адвокатите, толкова по-бързо и лесно ще се справят с различните казуси. Естествено, ще има нужда и от вещи лица, които да съдействат при нужда от експертизи на тема, доколко е възможно консумация на услуга в мащаба на надписаното към абоната. Золумите в тая посока са много и ... колкото и да недолюбвам американците в много отношение, това определено е добър пример, който може да се вземе от тях.
    Там, не се страхуват от клиента, а от неговите адвокати. При нас, няма ли кой да си гони правата, няма да има и кой да му гарантира спазването им.

    ОтговорИзтриване
  3. идеята е много добра ! Поздравления

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар