четвъртък, 5 януари 2012 г.

Ще има ли атентат на Хизбула в София?

 Съзнавам, че е непрепоръчително да се пише на подобна тема, във връзка с паниката, която може да възникне по този въпрос, но една интересна новина за пореден път ме накара да се замисля над мерките за сигурност, които би следвало да гарантират сигурноста ни.
 Преди няколко години, десетина може би, един пиян руснак бе решил да догони излитащият си самолет с личната си кола и се оказа, че няма какво да го спре да го направи. Отзова се човека чак на пистата с колата си и едва след този инцидент сложиха пропусквателни бариери и започнаха да изискват пропуски на влизащи в карго-зоната на летище София. А до този момент, тя си бе просто един напълно разграден двор, в който всяко едно външно лице можеше да си влезе и с малко повечко находчивост от негова страна да свърши недотам добри неща.
 Ако се опитам да разсъждавам като терорист, бих открил немалко пропуски в системата за сигурност, от които да се възползвам.
 Неохраняван паркинг лишен от системи за видео-наблюдение, безконтролен достъп до зоните за пътници, липса на скенери ( а когато ги има - тоталното им заобикаляне ) за оръжие и взривни вещества - направо да се чуди човек,- Какво ли ни е опазило досега, та не са ни гръмнали летището по подобие на Московското?
 Някой ще рече, че не сме примамлива цел за терористите, поради отколешната ни братска любов към арабският свят, но аз бих се запитал - А защо му е на един терорист да атакува силно охраняеми обекти, когато би постигнал целта си на по-лесни за достъп места? В крайна сметка, ако целта наистина е да се убият пристигащи и заминаващи граждани на Израел, какво по-лесно от това то да се направи у нас, където мерките за сигурност са много по-ниски и далеч по-лесно преодолими, отколкото тези в Тел Авив да речем?
 Да, някой ще каже - Ама те терористите се знаят, има им физиономиите и паспорният контрол ще ги спре!
 Едва ли, при положение, че за граждани на ЕС тази бариера я няма, а терористи имаше сред гражданите на Великобритания и други членки на ЕС. Какво пречи на един симпатизант гражданин на подобна държава да дойде безпроблемно у нас?
 Друг ще каже, че има сериозен контрол по границите ни над влизащите товари, ангажимент, който съвестно изпълняваме за членството си в Шенген.
 Аз бих запитал - На колко от външните ни митници, има монтирани детектори за взривни вещества и какво пречи на този, който подкупва митничаря да му вкара един-два или десет камиона без контрол, да вкара в тях и нужните му материали?
 Подкупността е всенародно известна ( не говоря за тези митничари на вътрешните ни митници, а за граничните, където има най-добри условия за това).
 Ето че и човекът, ето че и нужните му за целта средства са вече у нас.
 Какво ще ги спре?
 Молитвите и упованието ни във "факта", че Бог е българин и бди над нас ли?
 А е казано - Помогни си, за да мога и аз да ти помогна!

 Дали трябва да дочакаме момента на една голяма трагедия или ще можем да реагираме преди нея?
 Времето единствено ще отговори на този въпрос, защото аз поне за себе си отговор на въпроса - Защитени ли са от терористичен акт пасажерите на Летище София? - не намерих.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар