четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Кекс с ябълки, червени боровинки и стафиди

 Ако някой ми бе предсказал преди време, че ще започна да правя толкова хубав кекс, нямаше да му повярвам. Рецептата си е напълно традиционна, но леко ашладисана от моя страна - просто обичам да е свеж, ароматен и сладък. А така, както го правя, той става точно такъв!
Няма нищо сложно, прави се бързо, лесно и просто, стига да следвате златното сечение 1:2:3

Една част олио.
Две части захар.
Три части брашно.

Започваме с яйцата. Според големината им те могат да варират, но аз самият се убедих, че колкото повече - толкова по-добре. В случая слагам поне 5 едри яйца, които разбивам много добре, като добавям постепенно :
- Ванилия
- Есенция ( лимон или ром, а може даже и добър коняк! )
- Бакпулвер ( препоръчвам този на "Йоткер", нашенският ми е носил повече разочарования, отколкото успехи.
Постепенно се добавя захарта, която добре трябва да се разтвори, доколкото е възможно, а редом с брашното се долива и олиото, за да се получи една плътна смес, с консистенция близка до тази на еклеров пълнеж.

 Междувременно, за да не ви доскучее, хващате 2-3 ябълки и ги обелвате. ( Най-добре се получава с дивачките, ония малки, дребни ароматни селски ябълки, но и другите стават стига да не са прекалено воднисти ) Нарязва се една ябълка на 8 резена, а после всеки един резен се нярязва напречно на няколко парчета. Парченцата ябълка се поръсват с канела.

 Отделно, снабдяваме се и със стафиди. Най-добрите резултати съм получавал със светлите стафиди, имат по-сладък вкус и лек приятен аромат.
 Също така, ако ви попаднат пред очите канадски червени боровинки, не пропускайте да вземете и от тях за кекса - ефекта им е просто поразителен. Придават един леко кисел привкус, който дава лекота, свежест и един по-богат краен вкус.

 Така, дотук сме забъркали сместа, намерили сме си подходяща тавичка за кекс и...
естествено си я омасляваме с малко разтопено масълце, така че той да покрие цялата й работна повърхност, след което с малко брашно я поръсваме, за да не залепва кекса при печене във формата му.

 Изливаме малко от сместа, поръсваме с ябълки, орехи, стафиди, боровинки и така повтаряме докато слоевете станат поне 2-3 и смеската ни се изчерпи.

 Слага се в предварително затоплена фурна на 150'С и се пече около... 40 минути на слаб и спокоен огън, за да може хем да се изпече добре, ама и хем да не загори.

 Пробвайте!

 С поздрав най-сърдечен.... отивам да си отрежа още едно парче.

1 коментар:

  1. аз много обичам кексовете, те са ми огромна любов, в яденето съм добра :) обче в правенето съм нова и сега "навлизам", този пост е много полезен за мен научи ме на много неща и да се надяваме че с времето и аз ще правя така добри кексове, поздрави и до скоро, приятен ден на всички

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар