петък, 3 декември 2010 г.

Нашето време - столетие на необратими промени

 Какво ще се случи до краят на това столетие - въпрос, на който отчасти може да се даде отговор и сега, въз основа на наблюдения на случващите се около нас събития.

 Какво ще се случи?

 ДОБРО

 Кръстоносният поход на Западната цивилизация над останалата част от света ще приключи и ще остане завинаги в историята. Ще се научим да живеем приемайки правото на избор на тези народи с култури и мироглед различен от нашият. Постепенно, с напредъка на социалните мрежи и технологиите базирани на интернет обмена на знания и идеи ще открием с изненада, че нещата по които си приличаме са неизброимо в повече, от нещата които са ни разделяли досега.

 Разпад на държавите като социална структура - постепенно границите между държавите ще изчезнат, под напора на хората желаещи да са свободни в изборът си. Правото на по-добър живот редом с правото на свободен информиран избор ще са сред водещите човешки права в световен мащаб.

 Промяна в ценностната система от консуматорско към отговорно общество. С намаляване и изчерпване на световните енергийни и природни ресурси, човечеството ще се изправи пред избора оцеляване или изчезване. Няма как да оцелеем като разумен вид, ако не позволим на разума да вземе превес над пороците ни.

 Появата на Хомо-Гещалт - колективният разум на човечеството. Чрез него, за изключително кратко време ще се откриват отговори на изключително сложни въпроси, неразрешими до сега пред нас. Мигновенният обмен на идеи, мисли, чувства и опит ще бъде достижим за всички на тази планета, а чрез силата на споделеният опит ще се мине на едно коренно различно ниво на разсъждение и мисъл.

 Изчезване на капитализма, като доказала се неефективна система за разпределяне на блага, редом с тази на социализма, не по-малко неефективна в същността си. Какво точно ще дойде на техен ред прочетете в блога на Славунчо или просто вижте филмите на Майкъл Мур. Редом с това ще сме свидетели в близко бъдеще и на разпада на САЩ като държава на 3 отделни и независими държави, както и на налагането на мандарин ( кит.официален език) като световен бизнес език.
 Промяна в етническият облик на човечеството, все по-малко чисти раси ще има за сметка на смесването им. Изчезване на около 90% от досегашните езици и замяната им с нови, възможна появна на чанглиш - кръстоска м/у английски и китайски език.

 Пробив на медицината като области - борба с рака и регенеративност на човешкият организъм. Окончателно разкодиране на човешкият геном и прекратяване на наследствените болести, сред които инкфат, инсулт и диабет.



 ЛОШО

 Войни
 Постепенно войните ще загубят вида в който са ни познати до сега. Ще има сблъсъсци между държавите, но те няма да са на идейно или политическо ниво, а на индустриално - за контрол над енергийни източници и стратегически суровини. Войни за достъп до питейна вода, за достъп до незамърсени необратимо територии годни за селскостопански цели.
 Но, най-големите и най-безпощадни войни ще са войните за контрол над масовото съзнание, войни имащи за основна цел приспиване и неутрализиране  на Духът човешки и съвестта, чрез подмяна на истинските ценностни системи с фалшиви. Основна роля за това ще имат  Медиите.
 В първата половина на този век ще се направи опит за пълен всеобщ контрол над медиите в глобален план. В момента се сондира почвата за ограничаване на достъпът до интернет, като форма на независима информираност, като той ще се предоставя  единствено на благонадежни лица ( за справка законопроекти в САЩ ). Чрез разпространителите на Интернет ще се наложи пълна форма на цензура над независимите все още медии, като ще се осъществяват и репресивни мерки срещу тези позволили си да изнесат изобличаващи в престъпления срещу човечеството материали. ( Уикилийкс, преследването на блогъри в Иран, цензурата над Гугъл в Китай - това са малка част от тенденциите ).

 Медицина
Ще продължат опитите за удължаване на човешкият живот, като всяка една допълнителна година ще се заплаща. Търговията с човешки органи и гени ще измести по печалба тази с наркотици и оръжие. Ще се създадат нови изкуствени форми на човешки същества, позволяващи им да живеят и най-вече да работят в условия считани досега за смъртоносни за нас. Нови болести създавани в лабораториите на фармацевтичните компании ще продължават да им гарантират големите им печалби, защото пред желанието за свръхпечалба бариери няма все още открити.

 Емиграционни потоци и войни - движението ще е в посока от Африка към Европа, от Централна Америка към Северна, от Азия към Австралия и САЩ. Ще се появят държави гета, чиято основна роля ще е да спират на своя територия емигрантските потоци - Мексико, България, Филипини и Индонезия. С две думи посоката винаги ще е от крайно бедни държави в посока към страни от Г-7, Г-12 или там колкото Г станат.  Естествено, те от своя страна всячески ще се опитат да си опазят награбеното до момента и ще са готови да си платят на по-бедни страни като нас, да задържат този човешки поток на своя територия ( за пример преговорите с първанов в Малта )

 ПП По-нататъка с останалото. Не са пророчества, просто са тенденции :)

4 коментара:

  1. :) Добре, че поради възрастови особености няма да дочакам нахлуването на мандарина в бизнеса, и не само. На стари години няма да мога да се науча да мяукам правилно...
    Що се отнася до мрежата мисля, че нещата ще се развият доста по-бързо в негативна посока. Ясно е на всички полителити, че това, което се случва днес на американския, утре ще сполети и тях. Знаеш, че през „студената война“ едните се пънеха по радиостанциите, другите ги заглушаваха. Сега и едните, и другите ще се обединят. Те се надяваха лесно да манипулират мрежата и населението в нея, но се оказа, че много хора ползват интернет не само за порно и социални мрежи. Липсата на контрол и възможности за пряко влияние са най-страшните кошмари за всеки управляващ елит. Разбираемо е...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами... първо ще се мине през лошото, няма как.
    Достъпът до интернет ще става само с персонален код, за да има пълен контрол над това което четеш и още повече над това, което ти пишеш.
    Така че, нека се възползваме максимално от малкото свобода, с която разполагаме все още, за да не съжаляваме горчиво след време за пропиляните си възможности.

    ПП. Ще допълвам текста по-горе още много, защото са наистина много нещата които ще се случат, в т.ч. и много близка война м/у Индия и Китай за ледник в Хималаите.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък мисля, че на човечеството най-накрая ще му писне от цялата тая гнус. В крайна сметка 99% гърбят в името на благоденствието на 1% от расата ни. А това няма как да продължава. В крайна сметка времето ще отсъди кой крив, кой прав. Но всяка едно огромна империя се е срутвала точно заради алчността си. Финансова-банковата империя не прави изключение. Всичко с времето си както е казал народът.

    ОтговорИзтриване
  4. Интересното в човешката история е, че всички промени настъпили в нея, са плод на усилията на по-малко от 5% от участниците.
    Повечето са се потривали, почесвали, чакали са някой друг да има каже какво и как, като не са пропускали възможността да му покажат, че е по-тъп от тях.
    Горе-долу същото е и сега.

    Предстоят промени, сравними по размах и мащаб с тези настъпили с навлизането в индустриалната епоха.
    Днес, ние сме на прага да навлезим в следващият етап от развитието си - промяна в мисленето.
    Досега променяхме обкръжението си с помощта на науката и технологиите, време е да започнем да променяме самите себе си като мислене и светоглед, ако искаме да спасим света в който живеем, а с него и самите нас като разумен вид, в чиято разумност все повече се съмнявам.

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар