сряда, 14 март 2012 г.

Пази Боже сляпо да прогледа!

 Случайно попаднах на венцехвалещи се автори, спечелили награди в поредният пишман литературен конкурс за фантастичен разказ, на името на Агоп Мелконян.
 Не знам, дали критериите на журито са били силно занижени или отново наградите са се раздавали на принципа "всеки участвал - награден", но толкова слаби разкази не бях чел.
 Слаби като постройка, стил, идея. Скучни, но за сметка на това натруфени с всякакви изразни средства, поставени не за да внесат живец и темпо в разказа, а просто да покажат, че автора им поназнайва някои и други думички и ловко може да жонглира с тях.
 Чудя се и недоумявам, тия хора някога изобщо дали са чели нещо от майсторите на късият фантастичен разказ от рода на Шиничи Хоши ( автор с невероятно сбит, но за сметка на това изключително майсторски стил ) или на Клифърд Саймък ( да си спомним "Всичко живо е трева") и стигам до извода, че именно тяхната неграмотност и невежество са им дали куража да се нарекат писатели.
 Да, вярно е, че в царството на слепите и едноокият е цар, но поне царете ни на словото да бяха само еднооки, а те даже са и късогледи, щом не могат да си фокусират мирогледа извън периметъра на собственият си нос.

 Ужас, ужас ме обзема само от идеята, че някога бих кандидатствал в подобен конкурс.
 Мисълта да се видя сред наградените сред такова масово бездарие и нахалитет, ме кара да изтръпвам вътрешно. Може би и по тази причина, ако продължа да пиша, това ще е без всяка една претенция то да бъде издавано и натрапвано като образец на стил за подражание, а по-скоро ще си остана същият запален читател на истинските Автори.

 Тези, които наистина могат да пишат, без да имат нужда от ласкатели и нагласени конкурси.

2 коментара:

  1. Здравейте, казвам се Петър Тушков (участвам в журито на конкурса, провеждан от списание "Сборище на трубадури"). Благодаря Ви за мнението! Ако ми позволите, искам да направя опровержение на част от казаното от Вас: 1. Към датата на написването на Вашия пост създавате впечатлението, че сте запознат с всички отличени разкази. Това е невярно, защото публикуването им още не е приключило. 2. Имате седем груби правописни и пунктуационни грешки в поста си. Това показва, че не сте подготвени да критикувате каквото и да е, свързано с писаното слово, какво остава за литература.

    Надявам се, че не съм прекалено рязък и че ще приемете основателната ми критика като право на отговор. И съм абсолютно съгласен с възхищението Ви от изброените от Вас автори :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не мисля, че сте прекалено рязък - все пак правописните и пунктуални грешки са налице и правилно сте ги изброили.
    Старая се да не ги допускам, но... не всичко може да е идеално, още повече в момент, когато съм се стремил да изразя какво мисля, а не да мисля, как да го изразя.
    За вторият вариант си има чек спелинг и други помощни програми, от които несъмнено ще се възползвам, в случай, че бих участвал в литературен конкурс. :)

    По отношение на това, дали имам право или не да критикувам, счита че го притежавам изцяло и без съмнение.
    По една проста причина - чел съм немалко добри ( меко казано ) автори. Чел съм много. Продължавам да чета.
    И именно този ми досег с най-добрите образци на световната фантастика е изградило в мен нужният естетически вкус, с който безпогрешно мога да открия кога един разказ е в категория "голяма боза" и кога в майсторската категория.

    За съжаление, ( вина може би има мат'риала у нас ) сте отличили с награди изключително посредствени и бездарни разкази, което ме навява на мисълта, че естетическият ви усет не е така добре развит, както би следвало за подобни конкурси.

    ПП И какво е това раздаване на награди на килограм?
    Всеки пети-шести е награден? Тази тактика, с която явно целите да няма обидени и пак да ви участват на конкурса, доста го девалвира като критерии, не мислите ли?

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар