сряда, 6 юни 2012 г.

Ако пушенето е престъпление

 В последните седмици тече масирана медийна кампания, поставяща си за цел да криминализира пушенето, като проява умишлено насочена срещу здравето на околните.
 Да оставим настрани рекламните послания в клиповете и доколко добре са направени те.
 Да оставим настрани и верността на "фактите" изнесени в тях.

Нека просто да се запитаме - Ако пушенето е престъпление, защо тогава не са инкриминирани и следните дейности застрашаващи пряко нашето здраве?

1. Замърсяването на въздуха, който дишаме.
2. Замърсяването на водата, която пием.
3. Замърсяването на храните, които приемаме.

Човешкото здраве не се крепи само на това, дали ще пушим или не, дали около нас ще пушат или не, а на средата в която живеем. На храната която приемаме, на въздухът който дишаме, на водата която пием и на живота който водим.

 Високото ниво на стрес, в което живеят повечето от нас за последните 20 години на "преход" също влияе негативно за здравето ни. За него, от кой точно ще се търси отговорността - от бездарните ни и продажни политици, от МВФ или от Световната Банка?

 Не мога да приема на сериозно една кампания срещу тютюнопушенето, като панацея в борбата за по-здравословен начин на живот, ако в същото това време медиите през които тя се води си затварят очите за всичко останало, което ни убива.
 Кое по-бавно, кое по-бързо.




3 коментара:

  1. Съгласна ! Този закон е върха на лицемерието!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12 юли, 2013 14:57

    Тютюнопушенете е психо-физиологично тежко заболяване, което изисква лечение в специализирано заведение. То, за съжаление, е с недефинирана прогноза. Действията на пушачите следва да се интерпретират, като действия на психично болни и като такива, те са опасни за обществото. През 1991 г. във Военно училище-Шумен, пристрастен към никотина школник застреля хладнокръвно от упор свой колега за една цигара. Оставам без коментар отсъствието на отговорност за собствено здраве и здраве на околните, патологичния (умопомрачителния) стремеж към цигарата на тези никотинизирани хора, които освен всичко остаало страдат от дефицит на самочувствие и самоуваженние, комплекс на малоценност, съчетан с мания за величие, демонстрирано с маниерно "захапвайки" цигара. Серизен психо-социален проблем, с който нашето общество не може да се прибори. Тези хора не разбират какво означава забраната, поради потологично прекъснатата връзка на умствената дейност с процесите в подкорието на главния мозък, контролирани от никотиновата отрова.

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар