сряда, 13 януари 2010 г.

Щуровини :: Голямата излагация си има име и то е. . .

"Май, откак хванаха Батето в далавери по еврофондовете, не сме се излагали така пред света, както с разпита на новата ни евро...комисарка днес.Не вярвах, че може да се стигне чак до такъв резил, но както казват хората - глупоста твори чудеса от храброст.

Запис на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева


Е, толкоз ли нямаше един свестен в ГЕРБ необвързан с мутрите, който да номират за еврокомисар, че баш нея нарочиха?

Отговорите й пред комисията дълго време ще се носят в кулоарите на Брюксел като анекдоти!
Отчайващо некомпетента и фрапиращо неподготвена за длъжноста за която кандидатства.
Румяна Желева ни осра пътеките към обединена Европа за години напред!

Ето това са имали в предвид хората, когато са казали - Дай на един прост човек микрофон и му гледай сеира!


Reuters

А ето и хронологията на Резила й!
( по материали на 'Дневник')


20:19

Желева благодари за интересния обмен на мнения и обясни, че се надява да продължи дискусията, ако бъде избрана за еврокомисар.

Смятам да продължа диалога с Европарламента и с европейските граждани. Приближаването на гражданите към ЕС, това ще бъде сред приоритетите на следващата ЕК, подчерта тя. Според нея, Лисабонският договор ще помогне в тази насока. Трябва да се съкрати дистанцията между гражданите и нас, които работим в европейските институции, смята Желева.

Искам да се възползвам от възможността европейците да бъдат горди, че с тяхна помощ ще осигурим помощ на тези, които имат нужда от това. Бих искала да кажа, че с моя помощ горските пожари са загасени, че е построен даден кладенец. Всеки европеец трябва да може да го каже, каза Желева. Само тогава ще бъде удовлетворена, подчерта тя. Само тогава ще покажем как можем да спасим човешки живот, как евроинституциите могат да работят заедно. Надявам се с ваша помощ това да може да стане, каза в заключение Желева.

Координаторите ще се съберат в 21 часа за оценка от резултатите от изслушването. Закривам заседанието, каза председателят на изслушването.

20:13

Председателят даде думата на Желева за не повече от пет минути заключителни бележки.

20:12

Председателят обяви последен кръг от допълнителни въпроси, но никой не иска да вземе думата.

20:11

Ние разпространяваме нашата хуманитарна помощ не директно, а чрез една мрежа от неправителствени организации. Те са също много важен източник на идеи. Ние ще използваме тази информация, заяви Желева в отговор на въпрос какво ще направи за сътрудничеството с неправителствените организации и какви са конкретните задачи за реагиране при кризи, смята тя.

Моята специална компетенция ще бъде да подсиля сътрудничеството с регионални организации като АСЕАН. Така ще подсилим спазването на хуманитарното право.

20:05

Вече използваме инструмента за стабилност, но става дума за една много сложна ситуация. Важното за нас е да можем да облекчим страданията на хората, Много инструменти могат да бъдат създадени, но на първо място е необходима политическа воля, подчерта Желава.

20:04

Комисарят Мишел и комисарят Валднер са били много активни, но това е криза, в която всеки може да направи каквото е възможно, настоява Желева. Ние не успяхме да предоставим хуманитарна помощ, а това е лошо. Ако успеем, това ще е от полза за населението в Газа. То зависи от нашата помощ.

Не казвам, че мога да реша всеки проблем или всички проблеми, призна тя.

20:02

Евродепутат каза, че отговорите на Желева за Газа не са убедителни.

20:01

Можем да организираме широк хуманитарен форум, посветен на международното хуманитарно право, каза Желева, отговаряйки на въпрос какви инструменти ще използва, за да осигури защитата на този вид право.

19:58

Готова съм да работя в тясно сътрудничество с г-жа Аштън и всички партньори, за да направим по-сигурна работата на нашите хуманитарни работници и да спазваме международното хуманитарно право, обеща Желева.

19:55

Минаваме към последната част с въпроси, обясни председателят на изслушването.

19:54

Не мога да знам всички специфични детайли в тази конкретна ситуация, заяви Желева в отговор на въпрос за това както не е било наред с подкрепата на ООН в Конго и как тя ще предотвратите подобни случаи. Ще проуча случая и ще ви дам конкретно предложение как да се подобри ситуацията, каза кандидатът.

19:53

Обучението в лагерите с разселени хора е нещо много важно, смята Румяна Желева. Не трябва да упражняваме натиск върху тях да бъдат репатрирани. Връщането по родните им места трябва да става доброволно. Ние можем да им обясним какви са техните основни права, какво могат да очакват и на какво могат да се надяват, обясни тя.

Жените в тези страни и особено при военни конфликти ще бъдат двигателите на промените. Ние трябва да бъдем проактивни и да им обясним какви са техните права. Да им предоставим психологическа и социална помощ, настоява кандидатът за комисар.

19:50

Даваме думата на подкомисията по човешки права, каза председателят на изслушването.

19:48

Талибаните контролират 60% от цялата територия от страната (Афганистан). Важно е да имаме достъп и сигурност за хуманитарните работници. В този смисъл трябва да работим с всички действащи лица, обясни Желева на въпрос дали ще си сътрудничи с талибаните.

19:46

В Афганистан се наблюдава смесване на хуманитарна помощ и военни действия. Това ни притеснява. Искам да посетя страната, за да осигуря по-добро сътрудничество за достъп на хуманитарната помощ, каза българският кандидат за комисар.

19:45

Искам да поздравя г-жа Желева за кандидатурата й за пост, който символизира европейските ценности. Обяснете в детайли как ще помогнете на жертвите на сексуално насилие, помоли евродепутат.

Прилагаме различни мерки. Предоставяме убежище на пострадали момичета, осигуряваме и психологическа помощ. Имам намерение да изготвя документ за помощта в тази област. Целта е да привлечем вниманието към сексуалното насилие в развиващите се страни, коментира Желева.

19:41

Не съм особено доволен от отговорите ви за безопасността на работниците в различните региони, заяви евродепутат по време на изслушването на Желева. Какво ще направите, за да им осигурите безопасност, попита той кандидатът за еврокомисар.

Трябва да работим на две нива - първо на ниво за хуманитарните работници, да им осигурим обучение на различни места. На политическо ниво можем да опитаме да работим, за да получим достъп, за да предоставяме помощта. С Аштън съм сигурна, че ще имаме добро сътрудничество за спазване на хуманитарното право.

19:37

Осигуряването на здравна помощ е важна част от нашите операции, каза Желева в отговор на въпрос за предоставянето на лекарства против СПИН. Корупцията е голям проблем, но можем да опитаме помощта ни да стигне до нуждаещите се.

19:35

Можем само да лобираме, за да опитаме да получим достъп за хуманитарна помощ, каза Желева. Тя отново повтори, че е готова да отиде в Газа.

19:34

Евродепутат се извини на Желева за напрегната атмосфера, в която се състои изслушването.

19:33

Евродепутатите отправиха въпроси за хуманитарната помощ за Зимбабве, където имат проблеми с човешките права; за Конго, където правата на жените са нарушавани.

Човешките права са един много важен аспект на политическата дискусия, каза Желева.. Те присъстват навсякъде - Западните Блакани, извън Европа. Като външен министър участвах в разрешаването на проблеми на много места.

За Зимбабве можем да направим много - да започнем с тиха дипломация, да убедим властите да ни предоставят достъп. После да опитаме да приложим натиск на властите, обясни Желева.

За насилието на жените в Конго, мога да кажа, че ще бъде като жена много активна. Не можа сексуалното насилие и насилието на основа пол да бъде основа на военни конфликти.

19:29

Газа е едно от първите места, които ще посетя. Знам, че основен проблем там е достъпът на помощта. Като външен министър на България обаче знам, че е много трудно да се постигне консенсус, смята Желева.

19:25

Намаляване на хуманитарното пространство е темата на 5 минути време за свободни въпроси.

Центъра за мониторинг и информация е много важна част от механизма за гражданска защита. Знам, че ЕП подкрепя този център. Той може да укрепне, а аз съм готова да чуя вашите предложения в тази насока, обясни Желева в отговор на въпрос дали смята да подкрепи директива за превенция на пожари.

Все пак ще имаме ли директива за управлението и превенцията на пожари, настоя член на комисията по околна среда. Аз зададох конкретен въпрос, подчерта той.

Това е важен законодателен документ. Ще обсъдим нещата в ЕК и ще направим предложение. Аз искам да чуя и вашите предложения, настоя обаче Желева.

19:22

Сега ще дадем думата на комисията по околна среда, обясни председателката на изслушването.

19:19

Важното е да сме в състояние да подобрим координацията на отделните места. Имаме много добре работещи служби в ЕК и специалисти, които на място могат да анализират ситуацията и от какво има нужда, обясни кандидатът за комисар на въпрос за това как ще подобри предоставянето на хуманитарна помощ.

19:16

Споменахте, че сте външен министър на Бълагрия, а как ще коментирате, че България не предоставя хуманитарна помощ, попита член на парламента.

За мен беше много учудващо, когато поех този пост, обясни българският кандидат. Аз съм министър от 6 месеца и успях да създам специално звено в министерството, което да се занимава с развитието и хуманитарната помощ. Новоприсеъдинилите се страни досега не са били донори, но сега вече са се подписали и ще предоставят, обясни Желева.

19:13

Климатичните промени се причиняват от човека, смята Желева. Това не влиза точно в нашите правомощия, нямаме и средства, но можем да бъдем активни на ниво политически диалог, обясни Желева как ще действа за климата в рамките на ресора си. Тя обясни, че по този начин е била активна като министър на външните работи на България.

19:11

Как ще успеете да не снишите ЕК до гише, което няма никаква политическа визия в отношенията с международни организации като ООН, попита евродепутат.

Желева благодари за въпроса. Ние се стараем да осигурим спазване на международното хуманитарно право, обясни Желева.

19:09

Можем да помогнем на държавите членки да бъдат по-добре подготвени в случай на спешна криза, да използват аналитичен подход. Трябва обаче да знаем с какви ресурси разполагаме, смята българският кандидат за комисар.

Звеното за гражданска защита, което е пилотен проект - не е ясно дали Желева ще отговаря за него, обясни тя.

Нека не забравяме, че гражданската защита е в правомощията на държавите членки, настоя Желева.

19:06

Опитваме се да имаме интегриран подход - превенция, реакция, сътрудничество. Международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи се допълват и има смисъл да са комбинирани в един ресор, смята Желева.

Отпада следващата сесия от 6 минути, защото не получих въпроси от евродепутатите, каза председателят на изслушването. Ще се съберем в предвиденото време по програма до 20:30 ч., допълва тя.

19:02

Председателят дава думата на комисията по външни работи

18:58

Разполагам с документи, че само е сменено името на 'Глобал консулт', заяви член на ЕП. Председателят на изслушването каза, че този въпрос няма да се обсъжда сега, а между координаторите. Кандидатът трябва да е подготвен, настоява обаче евродепутатът. 'Не съм виновна, че кандидатът за комисар не е подготвен да отговаря на тези въпроси', каза членът на ЕП.

Не съм собственик на 'Глобал консулт', заяви отново Желева. Моля ви вижте българските регистри. Каня ви да дойдете в България и да погледнете регистрите. 'Искате ли да дойдете с мен в България, аз ви каня', подчерта Румяна Желева.

18:55

ООН и службата за координиране са важен партньор за осигуряване на помощ на място, заяви Желева в отговор на въпрос дали .Сътрдуничим си и с Червения кръст, каза тя. Няма да изготвя план да реформа в тези институции, но смятам, че трябва да има реформа в ООН.

Ограничава се времето за въпроси и отговори до 2 минути и половина, защото времето много намаля, заяви председателят на изслушването.

18:51

Трбява да бъдем много активни на терен. Хуманитарната помощ има нужда от пространство. Ако ЕП потвърди моята кандидатура, аз ще отида на място, за да си дам какво е положението в страни като Сомалия и да видя как нещата функционират на място, обеща Румяна Желева..

Ще настоявам властите в страни като Сомалия да ни сътрудничат, да ни дават достъп за помощта на ЕС, допълни тя.

18:47

Какво мислите да направите за по-ефективна гражданска защита в условия на пожари, беше попитана Желева по време на изслушването от член на ЕП.

Трябва да сме наясно, че ще има все по-често подобни бедствия. Според Стокхолмския протокол можем да направим много, за да оперираме по-ефективно и солидарно. Сега имаме пилотен проект за изпозлване на специфични самолети за борба с горските пожари. Разбира се, трябва да дадем повече възможност на еврочленките за анализ. Смятам да засиля сътрудничеството между държавите членки и между тях и ЕК.

Председателката прекъсна Желева, защото свърши времето й. Преминава се към втория кръг от въпроси и отговори.

18:43

Много се надявам на помощта на евродепутатите, надявам се да подпомагат тази дейност (хуманитарната помощ) с идеи. Желева се надява и на финансовата помощ на ЕЦБ.

18:41

Беше предложено прекъсване на изслушването, за да се занимават депутатите само с компетентността на Желева като депутат. Предложението беше отхвърлено от председателя.

18:39

Трябва да проучим дали Румяна Желева е способна да се занимава с ресора, за който е предложена, настоя един от евродепутатите в залата. Документите за финансовото й състояние бяха разпространени в последния момент. Нека не се занимаваме с това, настоя същият член на Европарламента. Ръкопляскания в залата.

Отново има процедурен въпрос: Тук се разпределят документи на български и немски, моля ви да забраните това, г-жо председател и да съберете обратно тези документи, настоя друг евродепутат..

Ще дам право на това искане. Нека документите бъдат събрани, заяви председателят на изслушването.

Reuters


18:35

Румяна Желева говори на български и заяви, че нито тя, нито Първанова са адвокати. Нека да се придържаме към документите, Те са такива, че ако аз бях направила нещо нередно, то властите отдавна щяха да са го установили. Нека ви уверя, че в България има институции, които следят за това.

18:33

Това, което каза г-жа Желева не е вярно, заяви Антония Първанова по време на изслушването на Желева. Тя е била управител на фирмата от 14 юни 2006 до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и един депутат не може да заема подобна длъжност.Тази фирма не е била продадена, а й е сменено името и все още 60% са собственост на Желева.

Първанова спомена днешната статия във 'Файненшъл таймс Дойчланд' за финансовите интереси на Желева.

Председателят отпуска на Желева време да отговори, колкото е било времето на Първанова.

18:30

Можете да помолите госпожа Първанова да вземе думата, ще се възползвам от качеството си на председател да я поканя да вземе думата.

18:29

Искане за процедурен въпрос.

18:27

Желева повтори, но този път на български, че Антония Първанова е причина за слуховете. Нямам какво да ви предоставя освен документите. Всеки, който желае, да заповяда в моята страна, да се запознае със съпруга ми и да види какво работи. Не е добре докато хора губят своя живот, ние да се занимаваме с необосновани твърдения. Няма процес или производство срещу мен или моя съпруг и няма основания за такова. Готова съм отново и отново да отговарям на този въпрос, подчерта Румяна Желева.

18:24

Хората, които са на публичната сцена нямат личен финансов живот. Защо не включихте финансовите си интереси в 'Глобал консулт' в декларацията си, попитаха Желева.

Декларирала съм всичко, което в трябвало да декларирам, мога да ви покажа документи, защотото очаквах тези въпроси. Те се провокират от писмо, изпратено от Антония Първанова. Но в България имаме финансови институции, които следят за това и парламентът провери, че аз нямам конфликт на интереси. Благодаря ви за този въпрос. Мога да ви предоставя документите. Тази фирма просто не функционираше по това време. Това ще е потвърди от българските финансови институции.

Ако сте продали фирмата, защо това не е записано във вашата декларация, настояват депутатите.

Желева поиска да говори не български, но й казаха, че времето й е свършило. Все пак й отпускат допълнително време, за да отговори.

18:16

Аз не коментирам слухове. Ние сме тук, за да обсъждаме хуманитарната помощ, как да предотвратим проблеми. Тук съм, защото няма какво да крия. Смятам, че няма за какво да говорим. На публичната сцена съм от 2001 г. Декларирала съм всичко, което трябва. Всички слухове, съмнения за мен и моя съпруг са измислици.

18:14

Има слухове и противослухове, ние трябва да се заминаваме само с факти. Във вашата декларация за интереси има ли нещо забравено, нещо, което не сте посочили, някакви интереси, които не сте декларирали, попитаха Желева в ЕП.

18:13

Оставам отворена за сътрудничество с ЕП, съгласна съм, че трябва да бъдем проактивни, обясни Желева

18:10

Председателката на изслушването помоли Желева да спазва даденото й време за отговор. Първият й отговор трябва да бъде 1 мин. и 45 секунди.

18:09

Международното сътрудничество означава точно сътрудничество с ООН и различни подорганизации, за да си сътрудничим в областта на хуманитарната помощ, например за разселените лица, подчерта тя.

18:08

Пропуските в хуманитарната координация са нещо, с което искам да се справя. Не мисля, че има голямо разделение между хуманитарната помощ и помощта за сътрудничество, за която ще отговаря Андрис Пиебалгс, каза Желева.

18:04

Очаквам да работя с вас, с държавите-членки, за да може с единни усилия този портфейл да се превърне в нещо реално. Ние трябва да пораждаме надежда за едно по-сигурно, по-светло бъдеще. С тези думи Желева завърши представянето на своята визия за ресора.

18:02

Ключовите думи тук са по-добра подготовка и по-добра координация, подчерта Желева.

18:00

Безопасността на хуманитарните работници за мен е много важна. Лична цел за мен е да отдам дължимото на тези хора, които работят в много трудни условия - Судан, Чад.

17:58

Ще работя в близко сътрудничество с върховния представител по външната политика Катрин Аштън. Освен това ще работя за укрепване на международното хуманитарно право. Ще се застъпвам за достъп до хората в беда, важно е хуманитарните работници да имат достъп до нуждаещите се, заяви тя.

17:56

В основата на моята работа ще бъде координацията, заяви Желева пред ЕП. В развиващите се страни са най-драматично засегнати при кризи и затова ЕС трябва да създаде много силен инструмент за реагиране при кризи.

17:28

В Европарламента всеки момент ще започне изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Желева е номинирана за ресора 'Международно сътрудничество, хуманитарна помо и реагиране при кризи'. Въпроси ще й задават евродепутати от парламентарните комисии по развитие и външни отношения.

Изслушването започва в 17:30 ч. българско време и по програма ще продължи до 20:30 ч."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар