петък, 3 септември 2010 г.

E, това вече е прекалено

 Кое ли?
Ами ето това ,
Ако до сега някой си е мислел, че да си блогър, означава да изразяваш своята лична гледна точка към света, от днес е време да се поправи - блогърът вече е платен драскач на частна практика!
 Кое ме навежда на тази мисъл ли?
Ето тази малка особенност в обявата за работа (линка по-горе) "Първоначалният период ще изисква малко повече търпение и от двете страни, за да можете да навлезете напълно в света на блоговете и да заработим в синхрон. Когато преминете през него, Вие вече ще сте независими блогъри и ще имате възможност да печелите от вашите статии, според броя и популярността им."

 Е, някой още да не вярва в силата на независимите блогъри в интернет, щом срещу тях започнаха да събират наемници?! Интересно ми е само, освен за повлияване върху хода на политически предизборни кампании, за какви други манипулации над общественото мнение ще ги ползват?!

 Дотук практиката ми като блогър ме е сблъсквала основно с модераторски подлоги, но явно вече иде време и на блогърските?!

11 коментара:

  1. :))))))))
    Да знаеш колко народ ще се намери!
    На мен ми хареса тематиката. Независим си, но трябва да пишеш по предварително зададена тема. За да вземаш някой сребърник май ще ти казват и точно в каква насока да пишеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е един от инструментите на черният PR - платените блогъри. Идеята не е сравнително нова, в доста страни вече се ползва и постига добър успех, когато трябва да се измести центъра на общественото внимание от злободневните към жълтите теми.
    Тук ще има сериозен успех по две основни причини - ниското ниво на българските блогъри и високото ниво на лумпенизацията, начело на която е Бойко Борисов.

    ОтговорИзтриване
  3. :) Всъщност не е нещо ново. Много "независими" блогъри се продават отдавна и цената не е висока.

    ОтговорИзтриване
  4. Прочетеното тук ми дава отговор на въпрос , който си задавам отдавна : Защо в блог.бг започна такава усилена подкрепа на "жълтото" ?
    А то , отговорът си бил най-банален - за пари .
    Чувствам се като последният глупак като се сетя как съм се ядосвал и съм се опитвал да доказвам , че глупостите изписани по блоговете на Първа не са и не могат да бъдат вярни (говоря за тези свързани с науката ) .
    Ама , то на хората не им пукало какво пишат и дали е вярно или не . Важното е , че броячът се върти , народа тича на "сензациите" и стотинките се трупат .
    Идеята блог , блогър , блогване ? Кой го интересува !?
    Всъщност отдавна ми е писнало в блог.бг . Задържат ме там само няколкото наивни блогъри , които все още вярват , че блог.бг е място , в което хората общуват честно и свободно (свободно да не се бърка със "свободните" поети)
    Малко ми е спам коментара , извинявай . Скоро ще се изнасям и аз насам , така че тогава - повече по темите :-))
    Поздрави !
    /sartorium/

    ОтговорИзтриване
  5. Ами, и аз доста дълго време си имах подобни подозрения, но все ги отхвърлях с мисълта, че са твърде параноични за да са вярни.
    Уви, то не било параноя, а реалност ?! :)

    Чакаме те, тук определено ще си е далеч по-спокойно, а и... по-ползотворно място, за хора с нашите нагласи към света :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здрасти и тук :) Не мога да разбера едно: рекламодателите плащат за реклама в сайтове, които трупат кликовете си от платени служители, а не от реални хора. И на кого де факто рекламират? Баси малоумието...

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да ти цитирам следното, за да може да се разбере, какъв прелом настъпва в отношението към медиите и защо добрите блогове са по-силни и от най-добре платеният журналист :
    - В последно време хората по цял свят все повече се информират за новостите в дадена сфера от блогове, вместо от стандартни уеб сайтове.

    (http://blogmedia.bg/?p=160) - което от своя страна ще си рече следното:
    - Да си блогър, вече няма да е белег на независимост в мнението ти.
    - Изразяването на лична гледна точка, мнения и позиции, различни от удобните на властващите ще нараства прогресивно и лавинообразно до този един момент, в който не девалвира усещането на читателя, че насреща му, наместо споделящ като него, всъщност има платен драскач на притежателя на сайта.

    До къде може да деградира един блогър, в желанието си да печели от блога си, може да се види и в старият сайт (блог.бг) - там подобни примери са немалко. Дори самата идея за създаването на рейтинги между отделните блогове ги прави зависими от общественото мнение, а то почти винаги отрзява мнението на тълпата, а не на мислещият, търсещ човек.

    Много неща предстои да се променят в близко време. Много неща ще се изискват и от читателят в интернет, с много по-голям труд той ще трябва сам да си отсее зърното от плявата, истинното от фалшивото.


    ПП На гого рекламират ли? Отговорът е в цитата по-горе. На тези, които искат да определят избора масите(грозна дума), чрез идеите и културата на поведение.

    ОтговорИзтриване
  8. Глей сега Цефулсевер как ще се вихри...
    Да страшно е тъпо блогърството да бъде занаят.
    Обезмисля се идеята.

    ОтговорИзтриване
  9. Ами, той е Гений, а гениите могат всичко.
    Виж как добре му се отдава публицистиката и какви екзотични женски псевдоними си избира!

    Не мисля, че ще се обезмисли идеята, по-вярно казано - ролята на Блогъра, в интеринформираното общество, което създадоха технологиите за последните 20 години.
    Дори напротив, тя става далеч по-сериозна и отговорна, спрямо опитите за дезинформация, чрез медиите. Ако няма кой да възвиши глас срещу лъжата и неправдата, ще има ли кой да го чуе?

    Но тук, не по-малко отговорна става и ролята на читателя. Новата епоха в комуникациите изисква Мислещ, Преценящ и Проверяващ информацията читател. Не бива, а и не е редно да се приема всичко прочетено за чиста монета, трябва то да се пречупва през призмата на личният опит и мироглед.
    А това, до колко ще е широк мирогледа ни, зависи изцяло от това, от кои догми на общественото мнение ще се отърсим и от кои не.

    ОтговорИзтриване
  10. Хм! Според мен настъпването на платеното блогърство не е проблем, а само още една добавка в уравненията, която прави играта по решаването на задачките малко по-сложна и много по-интригуваща. Реален удар по свободното блогърстване ще настъпи чак, когато и малкото безплатни и по-немодерирани "отвън" места като настоящото изчезнат. Иначе, докато има подобни места - хората ще могат свободно да изразяват мнението си. Даже, ако същите свободни места се ползват и за платени манипулации.

    Относно деградацията на блогъра - помоему това е деградация на цялото общество (изключенията тук само потвърждават правилото). И тази деградация е факт много преди възникването на блоговете, че и преди възникването на Интернет изобщо. Да си плюеш на фасона за сребърници (без значение за много или за по-малко), по-популярно казано - проституцията, - е процес, чието начало, от някои гледни точки, може да се отнесе още към възникването на органичния живот по принцип.

    А изкушението да си популярен, и още повече - другите да те харесват,- си е доста силно. Ето! Аз пиша основно за политика и политици. И отлично съзнавам, че посещаемостта ще се вдигне драстично, ако пиша достъпно и ако манипулирам (да "четкам" едни, които реално не смятам, че го заслужават и да "плюя" други, за които считам, че не заслужават това, само защото ми се струва, че така най-много ще се хареса на аудиторията ми). Трудно ми е да продължа със скучното, сухо, но безукорно-логично излагане и с отказа от "дипломация" (реално - манипулация), само за да представям обективното си мнение.

    Ето! Вместо да се увеличават, тези които следят блога ми са намалели с един. Тука плащачите, които си показал по-горе, valsodar, сигурно щяха да ме уволнят, ако зависех от тях :)))))))

    ОтговорИзтриване
  11. Блогър може да се манипулира най-лесно с егото и страховете му. С егото, вкарвайки го в класации, което е нелепо от гледна точка на уникалността на всеки един личен блог. Със страховете му, чрез методите на цензура (blog.bg за тези, които имат представа за свинщините там) и преследване (да си спомним смъртните наказания в Иран и Китай за блогъри).

    Ролята на блогъра в новият век ще нараства все повече със загубата на доверието в масовите медии. И заедно с тази роля ще нараства и отговорността на споделящите в интернет.
    Зашото идеите винаги са били по-силни от оръжието, един куршум може да убие един човек, а една идея да промени хода на историята за цели нации и народи.

    Каква е нашата лична роля и отговорност, може би тепърва предстои да разберем.
    Защото, както се развиват с течение на времето личните ни блогове, така и ние се развиваме покрай тях. :)

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар