понеделник, 4 октомври 2010 г.

За Европата, Санчо!

 Едно нещо ми направи сериозно впечатление, докато се скитах из улиците на Барселона. С дни наред, нийде не видях да се вее европейският флаг?!
 И що така, бре?
 Та, нали испанците са почти с 20 години напред от нас във Великият Европейски Съюз, а такова неуважние към него да показват?
 Навсякъде по балкони и фасади се веят каталунският и испанкият флаг, а европейският? Него го няма никакъв за моя изненада.

 У нас, на всяко втори кюше сме го провесили с надеждата като европейци келепира най-сетне да ударим, а там... - там го видях съвсем случайно, на едно забутано място, де човек не минава.
 Кирлив, парцалив -ще кажеш, че е закачен когато са ги приели и от тогава насам си виси там забравен на произвола.

 Което си ме накара да се замисля над нашенската си черта на всяка една цена да демонстрираме публично, че сме с по-силният за деня.

Без капчица самоуважение, по подлизурски и угоднически някак си...

7 коментара:

  1. тачат си местните традиции, за да не се обизличават

    ОтговорИзтриване
  2. Хората явно си имат самоуважението, без да се нуждаят от приобщаване към нечии други ценности за да го утвърдят.
    Вярно, богата държава, владеела една голяма част от света и т.н. в тоя род, но... нито са по-умни, нито по-красиви от нас, нали?
    Просто, в техните условия и ние може би бихме се държали като тях, но... все си ме грузе отвътре въпроса - От де се взе този подлизурски национален манталитет да подгъзуваме на великите сили?

    ОтговорИзтриване
  3. Такива сме си. Като започнем от това, че най-големият православен храм е на името на руският светия Ал. Невски... Оттам насетне нещата са ясни...

    ОтговорИзтриване
  4. То си има и поговорка: Наш"та кучка на на"што куче не дава :)

    ОтговорИзтриване
  5. Набиха ми се някои неща на очи, то и за това е хубаво човек по-често да вижда страни и народи различни от нас, че да вижда и това, за което до вчера са му пречили дърветата в гората...
    Доста поводи за размисли събрах и все на тема - Има ли да ни пречи нещо повече от собственият ни национален манталитет на поведение?

    ОтговорИзтриване
  6. Izdignali pametnik na amerikanskite bombardirovachi letci zaginali pri napadenieto na Sofia po vreme na Vtorata svetova. Ej tova veche e vurha na padenieto...

    ОтговорИзтриване
  7. Ами да, то направо вече да ни е срам, че още не сме вдигнали паметник на Василий Българоубиец и на Мурад Паша, те толкова много са допринесли за облагородяването ни като нация и за приобщаването ни към европейските ценности, че няма повече накъде?!!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар