понеделник, 11 октомври 2010 г.

Пъзел

 Е, те това чудо ми взе здравето направо.
И здравето и нервичките. Да накълцаш подобна шарения и да я сложиш в кутия, която някой мазохист да си я сглоби, голям садист трябва да си!
 Колко пъти сядах, толкова пъти на третото липсващо ми парче от картинката теглих по една майна на подобни извращения, наречени незнайно защо "Хоби" от някои по-заклети мазохисти от мен.
 Сега, тази чудесия лежи сглобена, почти без моя помощ, а Чудото ми, ми се издигна в очите ми с волското си търпение, почти два дена да се взира в разпиляните парченца и да търси правилното за точното му място.
 Седнах да търся в нета, как аджеба се подлепват подобни чудесии и попаднах на поне 20 обяви за сглобяване на пъзели? Явно, не само аз реагирам така нервно, а и други, за да има подобен пазар на подобна услуга.
 Така и не разбрах обаче, как аджеба се подлепва пъзела, с тънка, с дебела хартия или с картон?
 Лепило са дали някакво в кутията, ама за по-сигурно ще си заложа на С-200, доказало ефективността си в подобни начинания. Искаше ми се барабар с него, да лепна на кръст на стената и тоя що го е изобретил, но няма кой да чуе молбата ми.
 И гледайки на нещата вече от някаква дистанция, сравнявам сглобяването на пъзела, с начинът по който се сглобява животът ни от отделните ни преживявания през него. От парченца разни, дошли по неведоми пътища свои.
 Едни каращи ни да им се радваме и да искаме отново да ги преживеем, а други натъжаващи ни, носещи тъга по отминали в живота ни хора и събития.
 И... май нямам нерви вече.
Ни за пъзел, ни за нови парченца към него.
Но, гледам да не се оплаквам на глас, за да не ме накарат да го сглобявам отново, както всеки един път досега. Таман да си помислиш, че си се отървал и вече няма да ти се налага тоя безсмислен труд, и започваш всичко отначало.
 За да стигнеш отново до същият този момент, в който се питаш има ли смисъл, да махнеш ядно с ръка и да продължиш без да те е еня за смисълът в нещата.

3 коментара:

  1. В подобни случаи жена ми казва: Аз теб те търпя и те подреждам, та един пъзел (примерно) ли ще ми се опъне...

    ОтговорИзтриване
  2. Да не й се чудя на търпението, казваш? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Въобще! Те са родени търпеливи...

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар