вторник, 12 октомври 2010 г.

Capitalism: A Love Story


  Рядко препоръчвам филми, по простата причина, че много е трудно на фона на хилядите бози бълвани от филмовите студия, да се открие нещо наистина стойностно за гледане, но този филм е един от малкото, които не само ще ви доставят удоволствие с визията си, но и ще ви накарат сериозно да преосмислите досегашният си поглед към съвременната капиталистическа система, целенасочено прикривана зад идеите на демокрацията и свободният пазар.

 Филм, акцентиращ върху разрушителното въздействие на корпоративните и банкови интереси над всекидневният живот на американците.

 Описващ възходът и падението на американската култура и бит, успешно ползващ аналогията с древният Рим, като по абсолютно същият начин властта е съсредоточена в ръцете на една елитарна върхушка, поставяща в пълна робска зависимост чрез капитала всички под тях.



 Какво повече да ви кажа, без да се наложи да преразказвам филма? Може би да вметна за исканата поправка от Рузвелт, малко преди смърта му, за правото на достоен труд и достойно заплащане, не видяла бял свят. Поправка, чрез която ако бе приета, света който днес познаваме би  бил съвсем друг!?!

 И.. по-добре, гледайте го!
 Като внимавате за предупреждението в началото му - Този филм е опасен за хора със сърдечни проблеми! Истините казани в него, могат да ви изкарат извън равновесие и да ви причинят необратими промени в начина по който гледате на света около вас!

3 коментара:

  1. Филма си заслужава. Няма смисъл да го гледат и хора, фенове на свободния пазар и конкуренцията. Няма да го разберат...

    ОтговорИзтриване
  2. Поредното ти страшно-добро попадение, valsodar! Благодаря за ценната находка! Отделно от това - благодаря и за музиката за душата горе-вдясно! Това е поредната вечер, която престоявам по-дълго в блога ти, за да слушам.

    ОтговорИзтриване
  3. Охо, привет :)

    На музичката и аз й се радвам, проблемът ми там е само в едно, звуково не са изравнени клиповете на ютуба и това доста си ме дразни, ще има лека ревизия в списъка, но по-скоро в направление за допълване с по-добри. Саймън и Гарфинкъл например :)

    Славунчо, авторът на филма ме радва много като творец, той е една от причината да не ползвам клишето, че всички американци са тъпи.
    За жалост, той е един на милион.

    И това, което дадоха с Рузвелт във филма направо си ме втрещи - да пратиш гражданската гвардия, за да пази стачниците от полицията, кой друг политик преди или след него е имал смелоста за това?

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар