сряда, 28 януари 2009 г.

Фък Мадърс, драги ми Оруел !

Стъпка по стъпка , сами вървим срещу гражданските си права и съзнателно се отказваме от тях.
Отказваме се от правото си на лична свобода, в името на борбата срещу терора, срещу престъпността, срещу... всичко знайно и незнайно, което умишлено се провокира и се оставя ненаказано, само и само да бъдем подтикнати в "правилната" за управниците посока - обратно в стадото.
Там, където всичките овце са сиви, безлични и безропотни, а пазачите са все справедливи.

Независимо от това, че вече нямаме право на лична кореспонденция, на личен живот, на лични убеждения - има кой да го прави наместо нас.
Във времена когато словото се опошлевява със всеки изминат ден, цинизмите и вулгаризмите се утвърждават чрез всички медии, а простотията е въздигната на пиедестал върху руините на националните ни идеали, кому са нужни мислещи и свободолюбиви хора.
Опасни хора.
Дето ни ще се водят, ни ще се карат, а още по-малко ще гласуват за правилните кандидати за властта ?
Тази същата власт, която раздаде безразборно , стотици хиляди единици огнестрелно оръжие в ръцете на престъпници и психопати, обясняваща ни сега, как единственият начин да поправи грешката си е, като разположи на всяко едно кюше камери, които да следят всяка една наша стъпка.
Ех бедни ми Оруел, защо не изчака още 20 години, за да може да опишеш вярната картина на нашето ежедневие.
Биг Брадъра, при нас отдавна си е Фък Мадър, защото положението у нас отдавна си е ебало мамата, с извинение.
Каквото и да погледнеш, накъдето и да се обърнеш, навсякъде руини съзира човек, руини гордо сочени с пръст, като Пътя към Демокрацията.
А демокрация, уж значеше глас народен, но би ли посмял някой днес да му даде гласност ?
Мигом от ефира биха се посипали звучни майни каруцарски, до девето коляно и до ента дупка в него и всичките благопожелания , все по адрес на държавните ни мъже щеше да е.

Надали е имало такава всенародна любов към управниците ни и по времената, сочени в историята ни като времена на тежък гнет и предреволюционна обстановка.

Защото и народа ни си е ебал мамата отдавна - няма го вече тоя гено фонд на будните и непокорни чеда български, които ръчкаха стадото с остена на идеализма си.

Днес идеализма е изместен от популизма, а готовността да умреш за светото отечество, е изместена от готовността да се нагъзиш пред чуждото.

Затова и всичко си е Фък Мадърс.
Но това не е лошото - лошото е, че почти му свикнахме, а скоро ще започне и да ни харесва.

2 коментара:

  1. Заставам зад всяка написана от теб дума, но :) мислиш ли, че има страна в света, където положението е по различно?!
    Възможно е отношенията управляващи - управлявани да са по-рафинирани или още по-"демократични", но според мен, картинката е размножена многократно, с нюанси...
    Лесно е било да си демократ по времето на Оруел, че дори и доскоро. Докато нещо се случи, докато се разбере, управниците имат време да реагират и да се появят на бял кон в медиите и т.н.
    Сега времето за реакция и минимизиране на вредите е сведено до нула. Мрежата дава на хората информация, а следователно и свобода. Това не могат да простят управниците от всички земни кълбета!
    Войната срещу мрежата и срещу управляваните едва започва!
    Разбира се, с написаното тук, не искам да омаловажавам някои наши, родни, сериозни постижения...

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, но войната вече е за умовете на хората.
    Типично по макиавелски информацията се манипулира, пресява и "доизпипва" , за да наклони везните в нужната посока при взимането ни на решения.
    Затова и манипулативните намеси в блогосферата са толкова силни, защото това са малките островчета лична свобода, останали засега неразрушени от тези, които искат да чуваме "вярната" истина. :)

    Просто, манипулацията изкачва едно ново стъпало в развитието си, подменяйки истините с неистини по един далеч по-изкусен начин, от тези до сега.
    Не коментирам блог.бг - там са каруцари с педерастки манталитет, тези които се опитват да манипулират.

    Говоря за нюзрумовете в нета и манипулативното поднасяне на информация от тяхна страна :)

    А инак, такива като мене, като тебе ще стават все повече и повече и в един момент, количественото натрупване на търсещи истината, ще прерастне в качествено изменение на системата.
    В коя посока ?
    Надявам се, че в по-добра.
    Все пак, нали това е причината да пишем, нали ?

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар